De vijf puikste geuren op Leffingeleuren

De vijf puikste geuren op Leffingeleuren

Elk einde is een nieuw begin. Het klinkt cliché, maar in het geval van Leffingeleuren is het een zin die we onder luid gejoel en applaus ontvangen. De traditionele hekkensluiter van het festivalseizoen laat het mouwtrekken aan de grote (lees duurdere) headliners aan zich voorbijgaan en keert terug naar de roots. 

Dat wil zeggen: goed eten, goed drinken en genieten van goed gezelschap voor we de gure, sombere en bedroevende wintermaanden ingaan. Er zijn cocktailbars, er parkeren enkele foodtrucks rond het kerkje, er zijn tentoonstellingen en zelfs voor de kinderen wordt gezorgd.

De affiche daarentegen is een iets hardere noot om te kraken. Voor de gemiddelde muziekliefhebber lijken de donderwolken zich boven Leffinge samen te troepen, maar niets is minder waar. Wij helpen even de beste truffels uit de grond te neuzen, de grootste oesters uit te kuisen en vooral: de pot met goud open te trekken. Want de mannen van De Zwerver hebben dit jaar een affiche in alle geuren en kleuren; zoals wel vaker op Leffingeleuren.

Wand – Zaterdag 20u15 - Kapel

Er loopt in Leffinge een trio uit Los Angeles rond, dat graag imaginaire verzinsels uitkraamt. Hun vorige album ‘Ganglion Reef’ speelde zich af op een denkbeeldig eiland en met het onlangs verschenen ‘Golem’ slaan ze dezelfde weg in. Zonder te weten waar ze uiteindelijk terecht zullen komen. Onderweg huppelen we over stronken sludge en metal, duiken we onder struiken van reverb en psychedelisch onkruid en gaan we uiteindelijk rustig pauzeren naast enkele stoner gitaarriffs. Ze heten Wand en mogen zaterdag in een kapel spelen. The gods must be crazy.

Girlpool – Zaterdag 16u50 - Kapel

Een verlegen lachje, voorzichtig wuiven naar enkele mensen in de achtergrond, de rode wangen verbergen, elkaar aankijken en in gedachten tot drie tellen. Dat was de aanzet van het optreden van Girlpool begin dit jaar in de Trix, als voorprogramma van Alex G. Daarna werd de basgitaar eigenhandig de nek omgewrongen, de gitaar opengereten en moest de microfoon al dat gebroken meisjeshartenleed maar zien te verwerken zonder in zwijm te vallen. Op handen gedragen door The Guardian, NME en bij ons omdat ze hun indiepop reduceren tot de essentie. In het “Antwaarps” noemen ze dat “in zaaine pure” zetten. Met een Leffingse tongval wordt dat “in under bloot'n”. Al moet je dat laatste vooral niet te letterlijk nemen.

Hookworms – Vrijdag 20u45 – Zaal De Zwerver

Een hookworm is een parasiet, die leeft in het lichaam van een gekozen gastheer, daar bloed opzuigt en alle organen vernietigt van binnenuit. Als dat beestje niet naar behoren behandeld wordt, kan dit leiden tot de dood. Terwijl dit allemaal gaande is, trip je ondertussen op psychedelische deuntjes tot je ballen ongelijk hangen en vecht je tegen allerhande depressies – net zoals de zanger dat dag in dag uit moet doen. Hookworms uit Leeds zullen je op vrijdag aan de haren trekken, onder je nagels kruipen en je plasbuis doen ontsteken. Een voortreffelijk begin van Leffingeleuren, als je het ons vraagt. (Lees hier ons verslag van hun optreden op Best Kept Secret 2015)

Pauw – Zaterdag 23u15 – Café De Zwerver

Als een Nederlander het over een win-win-situatie heeft, dan betekent dat meestal twee keer win voor hem, en nul keer voor ons. Maar in het geval van Pauw willen we hen nog een kans geven. En wel hierom: voorprogramma van Kasabian en Temples, single van de week op 3voor12, zesendertig boekingen tijdens het reizende Popronde-festival (dat is een record, lieve mensen) en een plaatsje op London Calling, Lowlands, Lisbon Psych Fest en Deep In The Woods. Om de zoveel tijd laten we enkele Nederlanders binnen in onze ziel. Zet de deur alvast op een kier voor deze stakkers en laat ze niet alleen jouw psyche inkleuren, maar die van heel België.

Moondog by Roland and friends – 20u30 – Zaal De Zwerver

Als we dan toch één headliner voor gans het weekend mogen aanduiden, dan nemen we zonder twijfel Moondog:  een Amerikaanse poëet, muzikant en uitvinder van verschillende instrumenten, maar onder de gewone stervelingen vooral bekend als de blinde, bedelende viking die muistil  op de hoek van een straat in Manhattan alle geluiden in zich opnam. De man is helaas niet meer onder de levenden, maar de eeuwige jachtvelden reiken ditmaal tot in de Polders van Leffinge. Wie anders dan Roland Van Campenhout brengt hulde aan deze legende. En in zijn zog zeilen nog enkele topmuziekanten mee. Isolde Lasoen, Patrick Riguelle en zelfs Serge Feys werken graag mee aan dit project. De hele dag zullen bands trouwens hommage brengen aan deze uitzonderlijke mens. U zal uw zondag nog nooit zo goed ingevuld hebben.

Verder spelen ook nog oa. Raketkanon, Alpha Whale, Torres, Great Lake Swimmers, Dans Dans, Blanck Mass, Tout Va Bien, I Will, I Swear, Dez Mona en Het Zesde Metaal ten dans. Maar die kende u vast al.

Er zijn nog tickets voor de vrijdag en de zondag verkrijgbaar. De combi tickets en de zaterdagtickets zijn uitverkocht. Alle info is te vinden via www.leffingeleurenfestival.be

1 mei 2023
Joris Roobroeck