De twintig van Vos

Achtergrond

Nu Vlaanderen stilaan uitgerouwd lijkt om het overlijden van volksheld Luc De Vos, willen wij toch nog even de songsmid Luc De Vos eren. Want bij de grote massa reikt de kennis van het Gorki-oeuvre vaak toch niet verder dan een handvol songs uit de debuutplaat 'Gorky'. Dat die – zeker in de Nederlandstalige muziekgeschiedenis – van een uitzonderlijke kwaliteit getuigde, dat staat buiten kijf. Maar Luc De Vos heeft nog meer prachtnummers geschreven, die bij het grote publiek weerklank verdienen. Daarom selecteerden wij voor u – in willekeurige volgorde – twintig liedjes die u ook in uw collectief geheugen over Luc De Vos zou mogen prenten naast de klassiekers Mia, Anja, Lieve Kleine Piranha en Soms Vraagt Een Mens Zich Af.

1) Samen In Dat Donkere Huis (uit: 'Hij Leeft')

Een van de favorieten van televisielegende Mark Uytterhoeven. En volkomen terecht. Niet in het minst dankzij de geniale zinsneden: “Vroeger konden we scoren / En nu zijn we oud / En net als voetbal is God overal.” Muzikaal valt de simpele, maar o zo fraaie pianobegeleiding op, ooit ook op een theatertournee gespeeld door de bekende pianist Luc De Vos.

2) De Olifant Is Grijs (uit: 'Vooruitgang')

Er is maar één Mia, maar het nummer dat wellicht nog het dichtst in de buurt kwam bij Vlaanderens populairste song, is deze. We vermoeden dat het ook één van Luc De Vos' favorieten was, want hij speelde het erg vaak live. Legendarisch is de bijdrage van Wim Helsen, die ooit tijdens een filmpje in de theatertournee van leer trok tegen de tekst van het lied.

3) Beauty Lies (uit: 'Party People' van Automatic Buffalo)

Luc De Vos mijmerde meer dan eens over hoe het had kunnen zijn als hij over de plas geboren was. In een nevenproject met de mannen van Ashbury Faith heeft hij zijn droom even nagejaagd. Een verdienstelijk album was het resultaat, met deze single als uitschieter.

4) Plan B (uit: 'Plan B')

Een minzaam persoon naast het podium, maar op de bühne was er geen houden aan Luc De Vos. Dan wou hij een jonge rockgod zijn. Met ‘Plan B’ maakte hij een droom waar door samen te werken met Jean-Marie Aerts (TC Matic). Die speelt in het titelnummer een verschroeiende gitaarsolo.

5) Stotteraars Aller Landen (uit: 'Voor Rijpere jeugd')

Een op zowel muzikaal als tekstueel vlak heel rijk nummer. Luc De Vos stotterde zelf vroeger ook als kind en was erelid van de vzw Belangengroep Stotterende Mensen. Zo zong hij dit lied ooit op de première van de film ‘The King’s Speech’.

6) Homo Erectus (uit: 'Homo Erectus'): Veel bekende artiesten werkten graag samen met De Vos. Zo ook, maar minder geweten, Admiral Freebee. Hij speelde mondharmonica op deze doodeenvoudige, maar wondermooie song, het titellied uit een plaat die over kosmonaut Joeri Gagarin ging.

7) Jonge Ondernemers (uit: 'Research & Devolopment')

Een nummer over het raadsel van de kool, de geit en de wolf, waarin ook nog gebruld wordt dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Iets met een dergelijke knipoog kon natuurlijk enkel uit de pen van Luc De Vos komen.

8) De Sluiswacht (uit: 'Puur Brel')

Gorki heeft op aanvraag wel eens wat covers gedaan. The Beatles, The Cure, K3... Maar de meest essentiële is zonder twijfel deze van Jacques Brel. Minder bekend, maar daarom zeker niet minder fantastisch.

9) In Mijn Betere Wereld (uit: 'Eindelijk Vakantie')

Als DAAU mee komt spelen, weet je natuurlijk al hoe laat het is. Een fraai gearrangeerd lied. Een van de Gorki-songs die je het meest naar adem doen happen.

10) Kaatje Is Verdronken (uit: 'Kaatje Is Verdronken')

Samen met Tom Pintens maakte Luc De Vos de muziek voor het gelijknamige toneelstuk van Tom Van Dyck. Hij bracht de nummers tijdens de voorstelling ook live als zingende kabouter. Hilaritet alom, maar toch ook vast en zeker mooi werk.

11) Ooit Was Ik Een Soldaat (uit: 'Boterhammen')

Eigenlijk ook een echte Gorki-klassieker. De fans verkozen dit ooit zelf tot beste Gorki-lied. Misschien wat overdreven, maar ze zullen er zeker niet ver naast zitten.

12) Leve De Lente (uit: 'Monstertje')

Hoeveel politieke songs zijn er in het Nederlands geschreven de voorbije decennia? Weinig, denken we. Deze heeft een, in de periode dat het Vlaams Blok nog zeer sterk scoorde, niet mis te verstane boodschap. “Weg met de winter, leve de lente.”

13) De Grot (uit: 'Een Nieuw Lied')

Een godvergeten pareltje dat het licht zag dankzij een wedstrijd op Radio 1. Mensen konden hun teksten insturen en muzikanten konden daarmee aan de slag gaan. Gorki maakt het fraaie De Grot op een tekst van Gerd Vandenrijn.

14) Punk Is Dood (uit: 'Ik Ben Aanwezig')

“Punk is dood en wij leven nog”, klinkt nu wat jammer natuurlijk. Maar het maakt de song, destijds op nummer twee bij de Gorki-fans, niet minder essentieel. In de eerste strofe zit een mooie verwijzing naar de Titanic.

15) Wij Houden Stand (uit: 'Homo Erectus')

Bijna letterlijk een verborgen pareltje. Luc De Vos schreef het lied in 2000 voor Jan De Wilde, maar zette het later ook zelf als hidden track op 'Homo Erectus'. Het nummer kwam thuis, maar verdient nog veel meer schijnwerpers.

16) Hij Is Alleen (uit: 'Hij Leeft')

Het lijflied van de eenzame puberjongen. De originele versie is goed, maar er bestaat ook een pianoversie en die is werkelijk subliem. Ook de live-versie met Geike op de Radio 1-sessies mocht er zeker zijn. De Luc De Vos-typerende tristesse wordt ook door Geike fraai vertolkt.

17) Donkere Stille Gangen (uit: 'Plan B').

En ook dit is een lijflied, maar dan dat van de jongen die op internaat zit en voor eeuwig de geur van bleke jongens en bloemkool blijft ruiken. De hoorn van Frank Clarysse maakt de song echt af.

18) Boze Wolven (uit: 'Gorky')

Vier songs uit 'Gorky' zitten in het Vlaamse collectieve geheugen en zelfs dan zijn er nog enkele overgebleven nummers waarop elke Nederlandstalige band jaloers kon zijn. Denk aan Geef Al Je Geld Aan De Arme Kinderen, De Redder of dit Boze Wolven. Eén van de songs waarin Eddy schittert.

19) Mijn Oude Hart (uit: 'Homo Erectus')

Een nummer dat sinds het overlijden van Luc De Vos extra in je vel snijdt. “Ik heb zoveel nederlagen geleden / Ik raakte zoveel liefde kwijt / Maar jij kon het allemaal overleven / Bedankt voor de kostbare tijd.”

20) Beste Bill (uit: 'Hij Leeft')

Natuurlijk doen we Berejager en nog andere fraaie liedjes onrecht aan door ze hier niet te selecteren. Maar om de weemoed die in Beste Bill zit, kan je niet heen. Ook muzikaal is dit ruim twintig jaar na de release nog een levensnoodzakelijke song.

13 december 2014
Bjorn Borgt