De sterren van Les Nuits 2013 (1)

Achtergrond

De redactie van daMusic tuurde door zijn telescoop naar de sterren van Les Nuits tot onze ogen bloeddoorlopen en onze tong tot in het bedauwde gras hing. We ontdekten gelukkig een aantal interessante levensvormen, nevels en sterren aan het firmament die jullie ook gezien moeten hebben. Hier en daar zit er zelfs een zwart gat tussen! Heb je nog niet beslist welke avond van Les Nuits je zou kiezen of heb je net geld teruggetrokken van Vadertje Staat, dan maakt daMusic het je gemakkelijk. Met een van deze supernova's zit je altijd goed op Les Nuits 2013. Vandaag een eerste selectie.

De sterren van Les Nuits 2013 (1)



VALERIE JUNE

Valerie June mag op 30 april Les Nuits Botanique aftrappen. Deze Amerikaanse schone is er al eenendertig, heeft al drie platen uitgebracht, maar krijgt pas met ‘Pushin’ Against A Stone’ haar eerste grote release. Geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys en met een collectie hele knappe retrosongs verkent June de blues, soul, country en bluegrass, gooit dat allemaal bij elkaar en maakt er een hutsepot mee naar geheel eigen recept. (GV)

dinsdag 30 april, Rotonde
 


PLANTS AND ANIMALS

Razend populair in Frankrijk, maar hier krijgen deze Canadezen voorlopig geen voet aan wal. Jammer, want ze maken prachtige liedjes, die beter verdienen dan een achterafplaatsje op de affiche. Op hun tweede plaat snijden ze nog dieper dan op hun debuut en trekken ze alle emotionele registers open. Laat je dus verrassen door deze jongens, die americana met pop verzoenen en dat met de nodige passie brengen. (PVG)

zaterdag 4 mei, Chapitau
 


UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA

Onszelf wentelen in zelfgekozen eenzaamheid is een van onze favoriete tijdverdrijven en daar mag een soundtrack bij, jawel. ‘II’ van Unknown Mortal Orchestra bijvoorbeeld. Bij hun vorige passage nog ziek van een sandwich in een tankstation, maar nu wellicht in bloedvorm. We dompelen ons graag nog een keer onder in hun bad van funk, psychpop en soul. (MA)

zaterdag 11 mei, Rotonde

 


BRITISH SEA POWER

Full steam ahead! Want met ‘Machineries Of Joy’ is British Sea Power zowaar al aan zijn zesde plaat toe. En hoewel er aan deze kant van het kanaal niet echt veel aandacht aan werd besteed, vaart BSP ook nu weer de juiste koers. Trouwens, live zijn deze diehard Engelsen ook best te pruimen. Ze durven met hun vaartuig al eens scherpe bochten nemen, maar ook voor iets kalmere wateren te kiezen. Benieuwd wat dat nu weer gaat geven dus. (PVG)

zaterdag 4 mei, Chapiteau
 


SUPERLUX

Superlux bestaat al sinds 2004, trekt volle zalen in het zuiden van het land, maar tot een doorbraak in Vlaanderen kwam het nog niet. Het zestal mengt electropop en rock in de lijn van Friendly Fires en Metronomy en wordt naar eigen zeggen beïnvloed door LCD Soundsystem. Zes mei is een hoogdag voor de Luikenaars. Niet alleen delen ze die dag het podium met !!!, ook hun nieuwe album ‘As Usual’ verschijnt die dag. Wie wil deelnemen aan de festiviteiten komt dus maar beter op tijd. (FH)

maandag 6 mei, Chapiteau
 


HOW TO DRESS WELL

Geen vrolijke frans, deze Tim Krell aka How To Dress Well. Op het vorig jaar verschenen album ‘Total Loss’ bulkte het van de nummers over verlies, dood en afscheid nemen. Maar deze doctor in de filosofie weet zijn donkere boodschappen prachtig te verpakken in uitgebeende r’n’b-pareltjes. Geen schreeuwerige samples en dies meer, wel spaarzame beats, welgemikte pianopartijen en beklemmende zanglijnen van Krell zelve: How To Dress Well bezorgt u gegarandeerd kippenvel. (JM)

zaterdag 4 mei, Rotonde


MISS KITTIN

Als een van de pioniers van de elektroclash heeft Miss Kittin eigenhandig een stevige stempel gedrukt op de dancewereld. In het verleden stond de diva, vaak aan de zijde van Felix Da Housecat of The Hacker, garant voor de net iets stevigere baslijn. Ook haar net uitgekomen album ‘Calling From The Stars’ loopt over van de pulserende beats en mikt resoluut op feestgedruis. Bij Kittin weet je wat je krijgt. (KVD)

vrijdag 3 mei, Oranjerie
 


THE PEAS PROJECT

Zonder twijfel één van België’s best bewaarde geheimen. Onweerstaanbaar, nee, verslavend op het podium met een act, waar iedereen van smult. En de funky muziek maakt het helemaal af. Op Dour bliezen ze vorig jaar de tent op en het zou ons verwonderen als dat in de Botanique niet zou lukken. Zoek vooral niet verder: The Peas Project – die naam alleen al – verkopen geen appelen voor citroenen. Dit is eerder een ander soort “groen” project. (PVG)

woensdag 8 mei, Nuit Belge (alle zalen)
 


MAC DEMARCO

“Viceroy / Early in the morning” zong Mac DeMarco op 'Ode To Viceroy'. Als verstokte roker kan ondergetekende alleen maar sympathie opbrengen voor deze jongen. De smerigste sigaretten van Noord-Amerika loven, faut le faire. Maar wat een nummer, op wat een plaat. Het vorig jaar verschenen ‘2’ was een van de fijnste popplaatjes van 2012 en voorganger/ debuut ‘Rock and Roll Night Club’ staat on high rotation in Spotify. Niet te missen dus in de Botanique. (JM)

zondag 12 mei, Oranjerie
 


YOUNG RIVAL

Indie met de frisse geur van sixties pop en seventies rock. Young Rival is zo'n band waar je je rock ’n roll-vader mee naartoe kan nemen ook al kocht hij sinds 1978 geen enkele plaat meer. Klinkt als Jake Bugg op vakantie in Florida of als een reïncarnatie van onze eigen Broken Glass Heroes zo u wil. Geef je vader een verjongingskuur, trakteer hem op een avondje uit en ga zeker zelf ook mee. (MA)

zondag 12 mei, Chapiteau

 

TIP: via Facebook en Twitter geven wij met regelmaat van de klok tickets weg voor het festival!

25 april 2013