De smeltpot van Eurosonic

Achtergrond

De laatste weken zijn er heel wat muzikale grootheden, die het nodig vonden deze aardkloot te verlaten. Legendes als Lemmy en Bowie zullen nooit vervangen kunnen worden, en de muzikale leegte die achterblijft zorgt voor een oorverdovende stilte. Maar de beste remedie om deze verliezen te verwerken bevindt zich de komende dagen wellicht in Groningen. Want met Eurosonic Noorderslag is het weer tijd voor de Europese hoogmis van muzikaal talent.

Het grootste Europees showcasefestival heeft als missie het versterken van de Europese muzieksector en een springplank zijn voor opkomend talent. Ieder jaar zet het festival ook een land in de kijker, zo was in 2009 België aan de beurt; en vorig jaar nog was deze eer voor IJsland weggelegd. Maar in 2016 richt het festival zich niet op één land, maar op een volledige streek. Dertien CEE (Central and Eastern Europe) landen staan in de kijker. En er zal geprobeerd worden om muzikale bruggen te bouwen tussen Oost- en West-Europa.

Maar uiteraard is er meer muziek te vinden dan enkel uit Centraal en Oost-europa. Wij grasduinden even doorheen de driehonderdzesenveertig geprogrammeerde artiesten en geven een paar tips:BOKKA

BOKKA is een Pools muziekcollectief.  Door een constante verandering van line up en het gebruik van maskers, als er live wordt gespeeld, weet niemand echt wie er nu precies deel uitmaakt van deze band. Wat we wel weten is dat de band experimentele syntpop maakt, die bij vlagen doet denken aan The Knife en Lykke Li. Maar ook dat het er soms net dat tikkeltje harder aan toe kan gaan.

Sarah and Julian

Een Duits duo afkomstig uit dezelfde moeder. Broer en zus hebben zichzelf aangeleerd om liedjes te schrijven op gitaar en piano. Onder begeleiding van hun zachte stemmen brengen de twee rustige, tegen folksinger-songwriter aanleunende nummers. Een Duitse versie van Angus and Julia Stone. Dat belooft!

Mydy Rabycad

Dansschoenen meegebracht? Ga dan zeker eens langs bij Mydy Rabycad. Dit Tsjechiesche zestal onder leiding van rosse vonk Žofie Dařbujánová brengt opzwepende swingmuziek in een nieuw jasje. Stilzitten zal bij deze elektroswing niet van toepassing zijn.

Golan

Dit trio won in 2014 de “Best Electro Award” in Roemenië. En als dit gegeven alleen niet genoeg is om je te overtuigen, dan is hier nog wat extra informatie: een soort van elektro met live instrumenten en vocals, die de brug slaan tussen loungemuziek, house en popmuziek. Ga, geniet, droom weg.

Fùgù Mango

Er staan maar liefst zesentwintig (!) Belgische acts geprogrammeerd op Eurosonic. Tussen meer gevestigde namen als Oscar And The Wolf, Tourist Lemc en Tout Va Bien staat ook Fùgù Mango, een kwartet uit Brussel. Afrikaanse ritmes met indiepopinvloeden creëren een broeierige sfeer, die doet denken aan Yeasayer.

TI

Psychedelica, maar dan vrolijk, of toch een klein beetje. Althans daar gaan we van uit, want de teksten van dit Servisch duo verstaan doen we niet. En uiteraard is de nodige weemoed nooit ver weg wanneer de muziek is opgebouwd uit distortion. Deze twee mannen met baarden doen een beetje denken aan Yuck .

Johanan

Sinds jaar en dag is Zweden hofleverancier voor sterk geproduceerde popmuziek met een scherp kantje. En Johanan past perfect in dit rijtje.  Met slechts twee uitgebrachte singles druipt het potentieel van deze nobele (nog even?) onbekende Zweed. Denk solowerk Jonsi.Eurosonic Noorderslag vindt plaats van 13 tot en met 16 januari, over heel Groningen. En als u daar dan toch bent, breng dan zeker ook een bezoekje aan de de Bowie-expo in het Groninger museum.

13 januari 2016
Bram Serpieters