De Pukkeltips voor donderdag

Voorbeschouwing

Naar goede gewoonte grasduinen wij ook nu weer door het programma van Pukkelpop op zoek naar de meest veelbelovende zaadjes in de oogst. U krijgt er van ons voor elke dag een paar voorgeschoteld. Even laten weken en dan met smaak opeten; of gewoon links laten liggen. Zoals u zelf wil.

DONDERDAG

Meestal is het warm op Pukkelpop, maar wij gaan toch niet het risico lopen om bij valavond kou te krijgen. Wij kruipen op schoot bij Abra wegens niet gezien op Dour vorig jaar en omdat het enige noemenswaardige alternatief de oude rakkers van Cypress Hill op het hoofdpodium is. De Darkwave Duchess mag haar zwoele r&b-ding doen en wij zullen roepen om Diamonds & Gold en Sick Girl.

Als de naam Faces On Tv je niet meteen iets zegt, dan ken je misschien wel Jef Neve, Gabriel Rios, Nordmann, Protection Patrol Pinkerton, Tsar B, Soldier’s Heart, Bazart, Douglas Firs, Mintzkov, Marble Sounds, Amongster, Warhaus en ongetwijfeld nog een paar andere. Want Jasper Maekelberg, zoals de man achter het eerstgenoemde project heet, was bij opnames en/of tournees van al die bands betrokken. Maar als Faces On Tv maakt hij zelf muziek; mooie muziek van het soort dat sporen nalaat in je hoofd.

Natuurlijk zullen wij te vinden zijn voor de mainstage waar de ex-voorman van Whiskeytown zal staan, maar daar gaan we geen reclame voor maken, want anders hebben wij geen goede plek. Nee, dan nemen we je mee naar de Club waar The Naked And Famous ten dans spelen. Die schoten zeven jaar geleden plots naar de top met Young Blood en Punching In A Dream en leken een mooie toekomst tegemoet te gaan. Bevestigen bleek echter moeilijker dan gedacht en dus duurde het tot vorig jaar eer er nog eens een stamper uit de Nieuw-Zeelanders ontsproot. Maar drie vette hits en frontdame Alisa Xayalith zijn vier overtuigende argumenten om in de Club mee te gaan feesten.

Hij schijt platen zoals een koe vlaaien, maar waar je in de wei angstvallig uitkijkt waar je je voeten neerzet, is het heerlijk rondbaggeren in de uitwerpselen van Ty Segall. Met een band waarin onder meer de fantastische Mikal Kronin speelt, staat hij steevast garant voor een zweterig gedoe met uitschietende ellebogen en te hoog gegooide benen. Vanop zijn liveplaat krijg je een vaag idee van hoe het eraan toe moet gaan bij een show van Ty Segall, maar dan heb je uiteraard nog niks gezien.

Stormzy werd deze week drie keer genomineerd voor een AIM-award (beste song, beste album, meest gedraaide indie-artiest) in zijn thuisland dat zich graag wil afscheuren van de rest van Europa, maar wij gaan deze grime-kid een lekker welkom geven. Even daarvoor drie blikjes Red Bull in het naburige tankstation in de strot kieperen en dan zijn we helemaal klaar om te stuiteren op de breakbeats van dit drieëntwintigjarige wonderkind.

Kurt Overbergh tipte haar al voor het Dour festival, waar ze dan helaas verstag moest laten gaan. Maar nu is ze hersteld en komt ze rekenschap afleggen aan het Belgische publiek. Er zullen er dus heel wat zijn die of tevreden zijn dat ze toch een ticket voor de donderdag hebben gescoord of diep spijt hebben dat ze er te laat bij waren. Want er wordt nogal wat verwacht van Solange, die met één plaat zowat de hele muziekpers aan haar kant kreeg. U kan dus maar best dat concert niet missen, al was het maar om over een paar jaar te kunnen zeggen dat u één van de vijfhonderdduizend was, die het hebben meegemaakt, die eerste keer in België. Maar misschien houdt u gewoon van souljazz met een snuifje rnb, dat kan natuurlijk ook.

13 augustus 2017
Marc Alenus