De Pukkelpop potpourri: zaterdag

Achtergrond

Drie dagen kopje onder in muziek. Dat is wat Pukkelpop is. Al de rest is bijzaak. Of toch bijna. Onze tips voor de zaterdag.

Geen dertig gitaristen op het podium met Statue (Wablief?! – 12u00) deze keer. Of dat vermoeden we toch. Ook al was dat optreden best memorabel. Intussen hebben ze ook een echte debuutplaat uit, die wij opnieuw best konden smaken. Met die plaat zagen we hen nog niet aan het werk, dus dat wordt even afwachten, al hebben we er alle vertrouwen in. Het jeugdige enthousiasme zal ongetwijfeld de rest doen. (PVG)

Het duo met de meeste branie dit weekend is zonder twijfel het Britse Slaves (Marquee – 12u40). Met deloop gericht op de moshpit vuren ze een mix van grunge, punk, hiphop en rockabilly af op het publiek terwijl zanger Isaac Holman rechtstaand zijn drums molesteert en Laurie Vincent de aanstekelijkste riffs uit zijn gitaar scheurt. Met debuutplaat ‘Are You Satisfied’ lieten ze al onze bek openvallen. Hopelijk vertaalt zich dat ook in een energieke liveshow, al twijfelen we daar niet aan. (JR)

Explosieve garagerock met een twistje boogie en blues, samengegoten met een stem die de hoogdagen van de soul samenvat. Benjamin Booker (Club 14:05) is een rijzende ster die dagelijks aan de telefoon hangt met Jack White en The Black Keys, maar vooral zijn eigen ding wil blijven doen. En zijn eigen ding is vernieuwende rock brengen; rock waar achteraf af en toe de gitaren van in het rond gaan slingeren. (JR)

In het najaar is Viet Cong (Club – 15u35) curator voor het onvolprezen Sonic City in De Kreun, waarvoor ze een pracht van een affiche hebben samengesteld. En ondertussen werkten ze aan een nieuwe plaat. Het zal geen makkie zijn om dat debuut te overtreffen. Want daarmee hebben wij hen al een paar keer aan het werk gezien en dat was elke keer weer een schot in de roos. Wat zeggen we? De roos werd weggeblazen met een bazooka! Nu is het toch een beetje afwachten. Maar we hebben er alle vertrouwen in. Best op tijd zijn want wij hebben het gevoel dat het hier goed vol gaat zitten. (PVG)

Uitverkochte zalen, chaos en ontreddering aan de ingangen, headliner van verschillende festivals en een nieuw album dat prompt op nummer één staat in eigen land. The Maccabees (Marquee – 17u10) zijn hot in Groot-Brittanië! In Kiewit daarentegen kan je deze band gewoon gaan bekijken na je middagdutje. Het perfecte voorbeeld van een band die tien jaar geleden met kleurrijke indiepop je hart wist te breken en nu uitgegroeid is tot een band met een groots geluid, dat alle grote podia in vervoering kan brengen. Gitarist Felix White wist ons persoonlijk te vertellen dat ze “nog nooit zo goed geweest zijn als nu”. En wie zijn wij om dat tegen te spreken? Laat deze buitenkans alvast niet liggen! (JR)

Sinds Mauro en Tim Evil Superstars (Marquee – 18u45) opbliezen, zijn er twee reünies geweest. Dit wordt de derde. Ze zijn er al die tijd in geslaagd om de naam onaangetast legendarisch te houden. Hun vorige twee optredens waren uitzonderlijk tegendraads en geen van de "hits" werden gespeeld. Het publiek kreeg telkens een lap moeilijk verteerbaar experiment, best interessant maar geen prestaties die de heimwee deden vergeten naar wat één van de beste – zo niet de beste - formaties uit de Belgische popgeschiedenis moet geweest zijn. Nu beloven ze toch een paar oude hits te spelen. Als dat maar geen gewoonte wordt. Voor je het weet zit je aan je vijfde reünietournee om het voorschot van je rusthuis te kunnen betalen. Maar van hen verwachten we beter, en exclusiever, en tegendraadser, en verrassender. (KVL)

Wat een zalige hit was dat Inspector Norse niet vorig jaar? U herinnert het zich hopelijk nog, want er was werkelijk geen enkel feestje waar dit nummer niet werd gespeeld. Live brengt Todd Terje The Olsens (Castello – 20u40) mee, een band die de elektronica van de nodige funk moet voorzien, en afgaande op wat wij al zagen van live optredens op Coachella daar ook verdomd goed in slagen. De discosound is bij deze volledig terug. Breng je afropruik maar mee!  (KVL)

Baroness (The Shelter – 21u40) bouwde zich een live-reputatie van formaat op. Tot het lot roet in het eten gooide en de bus van de band van de weg af gooide. Maar daardoor week bezieler (en kunstenaar) John Baizley nog niet van zijn koers af. Van de originele line-up blijft enkel hijzelf nog over. De rest van de band zocht door omstandigheden of verwikkelingen andere oorden op, maar Baizley hield het vuur brandende en zal dat ongetwijfeld – deze keer met een gloednieuwe ritmesectie – komen demonstreren in Hasselt. En wie weet zitten er ook wel wat nieuwe songs in de set. Dat mag zo stilaan wel. (PVG)

Nog een reünie dan maar? Vorig jaar mocht Slowdive één van de beste optredens van die editie van Pukkelpop geven, misschien valt die eer dit jaar wel te beurt aan de shoegazepunkers van Ride (Club 22u45). Ze kwamen niet meer overeen en doen dat nu plots weer wel. Voor wat extra zakgeld allicht, om dat voorschot op het rusthuis te kunnen betalen misschien. Een andere mogelijkheid is dat de mannen er gewoon zin in hebben en, afgaande op recensies van vorige optredens, zou dat wel eens vonken kunnen geven. Iets voor nostalgici, iets voor mensen die wat muziekgeschiedenis willen leren kennen en iets voor de gitaarmuziekliefhebbers. Drie in één! (KVL)

Pukkelpop speelt zich af in Kiewit Hasselt van 19 t/m 22 augustus 2015. Het festival is volledig uitverkocht.

Joris Roobroeck, Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

17 augustus 2015