De Pukkelpop potpourri: vrijdag

Achtergrond

Drie dagen kopje onder in muziek. Dat is wat Pukkelpop is. Al de rest is bijzaak. Of toch bijna. Onze tips voor de vrijdag.

Onze favoriete, nationale krautrockers, dit Go March (Castello – 12u55). Instrumentaal met drums, gitaar en elektronica. En swingen doen ze als een tiet. Ze staan te popelen om eindelijk dat eerste album uit te brengen, deden ons al een paar keer genieten op één of ander podium en gaan dat in Hasselt ongetwijfeld opnieuw doen. Wij hebben onze dansbenen alvast in de rugzak gestoken, en wie ons kent, weet dat dat geen evidentie is. (PVG)

We scheppen er graag mee op: Little Simz (Dancehall – 14u15) was de nummer zes van onze hiphop top veertig voor de toekomst. Altijd fijn als we de artiest in kwestie dan eindelijk eens live mogen bewonderen. Deze Britse is nog steeds maar eenentwintig, maar krijgt  nu al de steun van rappers als Jay-Z, Skepta, Dizzee Rascal en Schoolboy Q. Iedereen met een stel hiphoporen aan de knikker weet ondertussen dat er een grote toekomst voor dit meisje weggelegd is. Blijf niet liggen stinken op de camping, maar ga haar  bewonderen voor ze de grote clubs begint uit te verkopen! (JR)

"The greatest punk frontman of the last decade is back", kopte NME in juli na het optreden van Frank Carter (The Shelter – 14u35)en zijn gelijkgezinden in een tattooshop in London en dat is niet eens zo overdreven. De ex-frontman van Gallows is terug, even kwaad als altijd, en er gaat geen optreden voorbij of de frontman slaat met zijn microfoon, zijn vuisten of wat dan ook, gapende wonden in zijn aangezicht. Het zou stom zijn als je dat mist! De grootste punkfrontman van het decennium? Als je het ons vraagt is hij de grootste punkfrontman van een hele generatie. Neh. (JR)

Eind vorig jaar gezien ergens in een voorprogramma en er nu rotsvast overtuigd dat Mini Mansions (Marquee – 15u15) gaan knallen op Pukkelpop. Het trio doet podia daveren met toetsen, drums en bas, werd zowaar al even vlot vergeleken met The Beatles als Elliott Smith, maar gaat vooral live voor de hoofdvogel. Verwacht u aan uitbundige taferelen van uitstekende muzikanten en aan vlot het oor ingaande, upbeat popsongs met een stevig elektronisch randje. (PVG)

De cultrevelatie van het moment luistert naar de naam Horror, of als de r op je toetsenbord kapot is mag je ook een 9 in de plaats zetten. Goed geluisterd naar bands als Black Flag en Death Grips, voegen H09909 (Castello – 16u55) punk, hiphop en Afrikaanse ritmes samen tot één stomende pot nat. Verwacht gerust een smerig en krankzinnig optreden, waarbij je zal moeten opletten voor rondvliegende vuisten, crowdsurfende gasten, die voor je neus flagrant op hun bek gaan, en gescheurde kledingstukken – ongewild of volgens de mode van de dag. Niet te missen! (JR)

Normaal gezien is Pukkelpop niet voor commerciële popgroepen maar voor alternatieve bands op het scherp van de snee. Gelukkig - en soms ook ongelukkig - zijn er uitzonderingen. Voor de uitzondering Christine And The Queens (Main Stage – 19u00) zijn we zelfs enthousiast! De oorspronkelijke invalshoek van waaruit ze pop maakt klinkt fris en haar video's zijn aantrekkelijk gestileerd. Of we het een volledig concert uithouden valt nog te bezien, maar aan nieuwsgierigheid mankeert het alvast niet! (KVL)

Bij Fleet Foxes is het al een tijdje stil. Zouden zij ooit nog aan nieuw werk toekomen? Wie hen ooit in de Ancienne Belgique zag en op tijd was om hun drummer het voorprogramma te zien verzorgen, zal zich dat vast nog herinneren, want hij was niet zomaar een achtergrondfiguur maar een geboren entertainer. Die drummer van toen gaat nu onder het alias Father John Misty (Castello – 19u35) door het artiestenleven. En als je zijn laatste plaat hebt gehoord, dan weet je dat op zijn minst zijn humor intact is gebleven. Onlangs circuleerde een quiz op het internet die je liet raden of een tekstlijn van Father John Misty kwam of van de vunzige hiphopper Father. Dat was niet zo eenvoudig als je op het eerste gezicht zou denken, maar weet dat in de mond van deze man zelfs de vuilste praat als hemelse muziek in de oren klinkt. (KVL)

Hij is voor drie kwart opgetrokken uit krullen en haar, maar zanger-gitarist Claudio Sanchez van Coheed And Cambria (The Shelter – 20u50) kan nog meer. Hij heeft namelijk het talent om melodieuze hardrocksongs te schrijven en daar ook nog eens een hardcoredraai aan te geven. En bovendien weet hij daar ook nog eens een verhaal bij te verzinnen (en te tekenen). Maar voor de laatste plaat van de band week hij af van zijn fantasythema en werd hij zwaar introspectief. De plaat moet in oktober verschijnen en is ibehoorlijk introspectief. Dan weet u waaraan u zich kan verwachten.  (PVG)

In Daniel Avery B2B Erol Alkan (Castello - 00u00) staat de B2B voor back to back, wat betekent dat Daniel en Erol (ongeveer) elk om beurt een plaatje zullen draaien. Normaal zou dit soort evenement eerder in de Boiler Room moeten staan, maar dit is dus in de Castello als afsluiter geprogrammeerd na het optreden van John Talabot. Daniel Avery verraste ons op de laatste editie van Ten Days Off met een wel heel eigenzinnige set die aan techno een nieuwe wending leek te geven. Het is dan ook van hem dat we de origineelste plaatjes verwachten. Erol Alkan zorgt dan weer voor een gezonde dosis cool. (KVL)

Pukkelpop speelt zich af in Kiewit Hasselt van 19 t/m 22 augustus 2015.

Joris Roobroeck, Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 augustus 2015