De Pukkelpop potpourri: donderdag

Achtergrond

Drie dagen kopje onder in muziek. Dat is wat Pukkelpop is. Al de rest is bijzaak. Of toch bijna. Onze tips voor de donderdag.

Hoe kan je beter een festival beginnen dan met een stevige portie punkrock en noise? Bad Breeding (Marquee – 11u20) zijn vier bouwvakkers die naar voor geschoven worden als de “beste punkrockband uit de UK”. Ze hebben een boodschap in hun teksten, al moet je die zien terug te vinden in een muur van noisegeluiden die hard, maar toch melodieus klinken. Denk tijdens hun live optredens niet aan de “Oi Oi Oi” punk van weleer, maar aan agressiviteit, het vormen van een unieke gemeenschap en gewoon keihard met de ogen toe lol trappen. Of hoe ze het in Engeland zeggen: “God beschermt de Queen wel, red jij je oren maar”. (JR)

Nu we toch bezig zijn: ook in de USA kunnen ze verdomd harde herrie maken. De “underground kings” van Pissed Jeans (The Shelter - 16u05) zijn het ideale vieruurtje voor wie snelle riffs graag gecombineerd ziet met teksten over kaalheid, angst om naar de dokter te gaan en andere banale rariteiten. Denk daar ratelende drums bij, een bas, die als een sneeuwschop tegen je hoofd bonkt, en geschreeuw alsof er iemand door middel van waterboarding gemarteld wordt. Maar vooral ook: pure fun met een band die zijn strepen al verdiend heeft en die je moeilijk terug weggestreken krijgt. (JR)

Er zijn er ongetwijfeld die de muziek van Mew (Club – 16u45) als kattengejank omschrijven. Maar daar horen wij dus niet bij. Wij kunnen het gemiauw van deze Denen best wel smaken. Wij zijn al fan van sinds ‘Mew And The Glass Handed Kites’ en dat is met de massieve opvolgers van die plaat niet veranderd. Een tikkeltje bombast gekoppeld aan hemelse harmonieën, een weemoedige mannenstem verbonden met een engelachtige vrouwenstem; wat kan een mens zich nog meer wensen? Een knaller van een optreden misschien? (PVG)

Er is redelijk wat hiphop op de podia van Pukkelpop op donderdag. Net na de set van Jurassic 5 op de Main Stage kun je naar de Castello voor wat een verfrissende ontdekking zou kunnen worden. PRhyme (Castello - 16u50) is een "supergroep", wat betekent dat de individuele leden beroemder zijn dan hun optelsom. Meestal is daar ook een goede reden voor, talent kun je namelijk niet optellen bij ander talent. DJ Premier was de plaatjesdraaier bij Gang Starr en werkte samen met Jay-Z en Christina Aguilera. Het ander lid, Royce, heeft een band samen met Eminem. Wat belangrijker is, is dat de plaat die ze samen maakten van de warmste hiphop is, die de laatste jaren te beluisteren viel. Als dat live even goed gaat klinken, dan is dit niet te missen. (KVL)

Swingend. Kriebels in de onderbuik. Intens geluk. Een brede glimlach. Een traantje. Zo goed was Charles Bradley ( Marquee – 18u15) zijn optreden twee jaar geleden in de Ancienne Belgique. De James Brown, die wat later het licht heeft gezien, brengt telkens weer de goede boodschap naar de mensen toe met zijn breekbare stem en de goed geöliede brass-machine, die hem vergezelt op dit werelds avontuur waar hij al enkele jaren mee bezig is. Neem je naaste eens goed vast en laat je inpakken door één van de warmste en meest oprechte zangers uit de muziekwereld. (JR)

We lazen zoveel goeds over Stuff. (Wablief – 19u05) dat het zonde zou zijn om dit optreden te missen. Live Jazzmuziek op Pukkelpop moet je vieren enkel en alleen al omdat het er staat, maar als er dan ook nog referenties naar Apheix Twin en Flying Lotus vallen, dan zijn we zeker van de partij! (KVL)

Wij leerden Lianne La Havas (Club – 19u45) kennen op Eurosonic 2012 en waren toen al onder de indruk. Want die kleurige outfits waren slechts de verpakking. De inhoud, daar ging het hem om. En die inhoud combineerde soul met jazz, een lieflijke stem met vaak eenvoudige instrumentatie. Intussen heeft ze een tweede album uit, klopt ze met twee vuisten op de grote deur. En daarbij kieste ze niet noodzakelijk voor de hoofdingang, want haar muziek lijkt ook nu weer weinig conventioneel te zijn. Benieuwd of die ontwapenende onschuld gebleven is. (PVG)

Wereldberoemd in België. Wat zeggen we? Legendarisch. The Neon Judgement (Wablief – 22u30) zette de Belgische industrial op de kaart en scoorde zowaar een (radio)hit met het fantastische Miss Brown. Ze lopen momenteel op hun allerlaatste voeten, want na deze TNJ Farewell Tour - Time Capsule Concerts is het onverbiddelijk gedaan. Nog één keer dus. Nog één keer uit je dak gaan op van het beste dat de Belgische new wave ooit heeft voortgebracht. (PVG)

Hudson Mohawke (Castello - 23u05) gaf al een dj-set vorige maand op het Dour festival, maar hier komt hij een live-set brengen. Enige scepsis ontbreekt normaal gezien nooit als laptopmuzikanten het woord "live show" in de mond nemen, maar naar het schijnt komt er een echte drummer mee en een toetsenist. De Schot schijnt namelijk wat afstand te willen nemen van de hiphopcontext waarin hij verzeild is geraakt door voor Kanyes ‘Yeezus’ de beats te leveren. Als hij ook zijn hits nog blijft spelen dan kan dit geen misser worden. (KVL)

Pukkelpop vindt plaats van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 augustus in Kiewit nabij Hasselt.

Joris Roobroeck, Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 augustus 2015