De mythes van de jaren 00: Een nieuwe Beatlemania?

Achtergrond

Begrijp ons niet verkeerd, wij houden van The Beatles. De eerste cd's die wij kochten met onze spaarcentjes waren Sgt Pepper's en de dubbele witte - en toen hadden wij de dubbele blauwe en de dubbele rooie al op lp en cassette. Geef toe, er zijn beschamender eerste aankopen dan dat. Maar ondertussen zijn The Beatles bijna veertig jaar gesplit, en halen wij hooguit onze schouders nog eens op bij de laatste pogingen tot revival.

De mythes van de jaren 00: Een nieuwe Beatlemania?



Commercieel interessant

Hoe hou je een groep die slechts een tiental studioplaten op z'n actief heeft commercieel interessant? Dat weten ze bij Apple Corps erg goed: om de vijf à tien jaar een nieuw media-offensief, met als officiële reden een "nieuwe" release. Weet u nog, The Beatles Anthology? The Fab Four hingen terug op grote billboards en menige tv-avond stond in het teken van het definitieve Beatlesverhaal en het openbaar maken van alle jarenlang verloren gewaande opnames, alternatieve takes en zelfs twee "nieuwe" songs. Dat was 1995.

Helaas was daarmee alle kruit verschoten. De kluizen zijn zo goed als leeg. Maar als de verkoopscijfers beginnen dalen, wat moet je dan? Een "best of" uitbrengen uiteraard! Dat weet elke platenjongen. Aangezien de dubbele rode en blauwe op eis van Apple dubbel gehouden worden - ook al zouden ze op één cd'tje passen - en ze nooit in afprijzing liggen, had de compilatie '1' misschien toch wel zin. Vooral voor een nieuwe reclamegolf, zij het minder ambitieus dan in '95. Dat was in 2000.

Opsteek

En misschien zakten de verkoopscijfers daarna iets sneller dan gedacht, want vrij snel daarna was er 'Let It Be...Naked', in 2003. Voor wie het verhaal niet kent: onze vier vrienden waren niet altijd de bovenste beste maatjes, en dat werd pijnlijk duidelijk tijdens het filmen van 'Let It Be'. Die film wou laten zien hoe The Beatles songs schrijven en aan een album werken. Maar de film toont blijkbaar vooral gebekvecht en irritatie. We zeggen "blijkbaar", want sir Paul wil niet dat de film heruitgebracht wordt en de heruitgave op vhs in de jaren tachtig hebben we nooit te pakken gekregen. Dàt zou nu eens een release zijn die wij willen kopen. Er waren trouwens plannen om een gerestaureerde versie op dvd uit te brengen samen met '...Naked'. Het was blijkbaar nog iets te pijnlijk. Interessant.

Om een lang verhaal kort te maken: Phil Spector kreeg de opnames van die sessies en hij maakte er het album 'Let It Be' van. Toen het uitkwam waren The Beatles al gesplit. De '...Naked'-versie was helemaal ontdaan van strijkers en andere productietechnieken van Spector. Vooral interessant voor de fans dus en om wat reclame te maken. Hetzelfde geldt voor 'Love', uit 2006. Weer drie jaar later dus. Een paar remixen, wat knip- en plakwerk... Voornamelijk weer een opsteek om de media te halen, vermoeden wij.

Nieuwe invloeden

En dan, op 09/09/09: de Remasters! In Mono! In Stereo! In limited edition boxset! Klinkt! Beter! Dan! Ooit! En: Rockband! Voor op uw spelcomputer! En hoewel wij zeker overtuigd zijn van de nood aan een remastering van sommige platen, lijkt ons dat nauwelijks zo 'n hoop uitroeptekens waard. Bovendien lijkt er geen nieuwe Beatlemania in de maak. Waarom? Misschien beginnen The Beatles een beetje de kant van Elvis op te gaan. Destijds - en tot jaren na zijn verscheiden - onderwerp van een wereldwijde cultus, maar ondertussen volledig leeggemolken en herkauwd. Af en toe speelt de radio nog een hitje, af en toe nog eens een film op tv. Al een geluk dat het Apple Corps erover waakt dat het oeuvre van The Beatles niet op de TekTVShop verkocht wordt door onbekende wereldberoemde dj's met een vreemd spraakgebrek.

Menig artiest haalt nog steeds aan dat hij "beïnvloed is door The Beatles". Meestal wil dat gewoon zeggen dat die artiest muziek maakt met een zekere melodiciteit in. Maar meestal zijn die artiesten eigenlijk vooral beïnvloed door artiesten die beïnvloed zijn door The Beatles. Het is alsof Metallica zou zeggen dat ze beïnvloed zijn door Rock Around The Clock. De laatste die met de ideeën van The Beatles nog iets belangwekkends heeft gedaan was Kurt Cobain. Die maakte er iets nieuws mee. De meeste anderen zijn gewoon veredelde covergroepjes. Wordt het dan ook niet stilaan tijd om eens op zoek te gaan naar nieuwe invloeden en er iets echt nieuws mee te doen? De Beatlemania is namelijk afgelopen en sir Paul is rijk genoeg...

 

10 januari 2010
Stefaan Van Slycken