De kracht van het volk - Muziek van de straat

Column

De kracht van het volk - Muziek van de straat

Muziek en protest zijn al eeuwenlang aan de basis verbonden. Onze man hoorde dan ook muziek in de Klimaatmars van zondag 27 januari.

Toeval of niet? Maar op één of andere manier geraakten we in de grootste klimaatmars van België ooit verstrikt. Iets met ideologie, een vette middenvinger en vervuiling die men liever niet meer door de “schau ziet vlieghe”. Missschien wel. Vous comprenez?

Maar tegelijkertijd hoorden we muziek, want daar gaan we voor. En wel in de meest krachtige zin van het woord. Want gedurende een mars van een vijftal kilometer en zo’n kleine zeventigduizend mensen waren we getuige van een fraai Zuid-Amerikaans salsa-orkest. Disons drie landsknechten, twee trombones, een trompet en een fagoooot. Een combo dat duidelijk aan meerdere professionele ambiancesessies was blootgesteld geweest en zich zonder enig schroom aan een fraai “We’re on a planet, that has a problem”-verhaal waagde. Maar dan met een tropische dansen-en-feesten-teint.

En er was verdorie wel meer Muziek In De Straat. Of wat dacht u van een vocale Mexican wave, die over de binnenring van Brussel zinderde, Madoutunnel inbegrepen? Sorry, ik geef het te simpel weer. Stel u even voor dat zeventigduizend mensen (of meer) doorheen Brussel paraderen en beslissen om zo luid mogelijk vanaf start tot eindpunt van de optocht te roepen, tieren en hun onvrede te uiten waardoor je – tussen de megabuildings door – een opwellende geluidsgolf van ontevreden brullende mensen hoort komen. Keer op keer op keer. Een tsunami van geluid, die je achter je voelde opkomen, aanzwellen en naderen.

Wel, beste mensen, dat had u nog nooit meegemaakt. Meer muziek dan deze kreet heeft u nooit gehoord. Een collectieve stem van zeventigduizend mensen. “We need to build... a bigger future…”. Dit was een plaat die niet meer meermaals moest beluisterd worden, maar al lang duidelijk was. De band heet NOW NOW NOW en het nieuwe album is nu al uitverkocht. Wordt trouwens niet op plaat of cd geperst, maar enkel op gerecycleerd papier.

28 januari 2019
Johan Giglot