De Koffie van Morgen - 'Le Ravage D'Ali Baba'

De Koffie van Morgen - 'Le Ravage D'Ali Baba'

Le Ravage D’Ali Baba is geen album. En ook geen boek. Het is een project dat het menselijke verhaal achter de vluchtelingen in Brussel en Duinkerke vertelt en zo recht voor je hart gaat. Soms schrijnend en bikkelhard, soms hoopvol en intens, maar vooral: de moeite waard om te horen én te zien.

Dat het vluchtelingendebat vandaag nogal eenzijdig wordt benadert, hoeven we u ongetwijfeld niet te vertellen. Een recente studie van KU Leuven en UGent toonde zelfs aan dat Vlaamse politici vooral tussen twee typische beelden kiezen om nieuwkomers voor te stellen: de migrant als indringer en de migrant als slachtoffer.

Net dat stoorde Simon Plancke, drummer en tevens vrijwilliger bij vzw Humain. Hij besloot dan ook om verandering te brengen in die eenzijdige berichtgeving. Samen met jazzartiesten Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere trok hij naar de vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke. Met de gesprekken die ze daar hadden, timmerden ze (onder de naam De Koffie Van Morgen) een album in elkaar:‘Le Ravage D’Ali Baba’, dat sinds december uit is en tevens vergezeld wordt van een boek vol verhalen, gedichten en foto’s.

Disclaimer: verwacht je niet aan vrolijke, harmonieuze deuntjes. De muziek van ‘Le Ravage D’Ali Baba’ schuurt, trekt en wekt vaak heel wat onbehagen op. Tegelijkertijd worden ook belangrijke verhalen verteld, want het album werd aangevuld met korte en lange getuigenissen van vluchtelingen, die meer dan eens pakkend zijn. Luister maar hoe Shamsa bij aanvang van het album uitlegt hoe hij zich in de as van een vrachtwagen verstopte om hier te geraken; of hoe een Iraaks jongetje in Le Ravage D’Ali Baba Pt. 1 beschrijft hoe het knokken is om eten te krijgen in de "jungle".

De instrumentale stukken van Plancke en co rijgen de verhalen niet alleen aan elkaar, ze voegen er ook nog eens een extra dimensie aan toe. Zo versterkt 9Vo⅃ Pt.2, met gemanipuleerde samples uit de kampen, het beeld van duisternis en wanorde en klinkt Le Ravage D’Ali Baba Pt. 4 als een dolgedraaide casinomachine, verwijzend naar de bergen geld die heel wat vluchtelingen moeten ophoesten om de oversteek te kunnen maken.

Aangevuld door de pakkende verhalen uit het boek (die vooral het menselijke in de vluchtelingen blootleggen) is Le Ravage D’Ali Baba een pakkend project dat dringend nodig was. Dit boek raakt je in iedere van je lichaam en laat uiteindelijk slechts vragen achter, die Sabrine Ingabire raak verwoordt: “Wat kunnen we doen? Wat zullen we doen?”

Nog tot volgende maand trekt De Koffie van Morgen doorheen het land om 'Le Ravage D'Ali Baba' voor te stellen. Ze stoppen nog in Elsene, Geel, Genk, Diksmuide en Opwijk. Meer info vind je hier.

10 januari 2020
Jeroen Poelmans