De Jeugd Van Tegenwoordig - Viering van het Super Decennium

Achtergrond

 

De Jeugd Van Tegenwoordig bestaat binnenkort tien jaar. Met een concert in de AB op donderdag 21 mei komen ze dit ook in ons land vieren. Wij bakken geen taart, en laten het vuurwerk over aan het trio op donderdag, maar deden iets waar we wel goed in zijn; onze eigenzinnige top tien samenstellen van hun nevenprojecten. Dames en heren, hier zijn Bas Bron, Vieze Fur, Willie Wartaal en Faberyayo. Een stelletje schavuiten dat beslist een blijvende herinnering heeft gemaakt tijdens jullie jeugd!

 

 

10. Spaarndammerbuurtkliek – Handjes

De Jeugd Van Tegenwoordig mag dan misschien wel tien jaar bestaan, de leden zijn al iets langer bezig met muziek. Pepijn Lanen, beter gekend als Faberyayo, maakte het voor zijn Jeugd-carrière bont bij de Spaarndammerbuurtkliek. Samen met Bas Bron, ook al een Jeugdlid, maakten ze heerlijke hiphop gemengd met funkinvloeden. Toen ze de “Baksteen”-kliek tegen het lijf liepen, bestaande uit Willie Wartaal en Vjieze Fur, ontstond De Jeugd Van Tegenwoordig. Een project dat hen onsterfelijk maakte in Nederland en België en de basis vormde voor een bloeiende carrière in de showbizz.

 

9. Willie Wartaal – Wat Wil Je Doen?!? (feat. Partysquad)

Willie W is misschien wel het lid van De Jeugd die het meest uit zijn televisiecarrière wist te halen. Zo was hij te zien als presentator van het hilarische programma ‘Holland In The Hood’, waar enkele beginnende "PolderG's" losgelaten werden in LA om een rapcarrière uit te bouwen. Hij had ook een talkshow op BNN genaamd 'Wartaal', presenteerde op de muziekzender The Box, deed mee aan het BNN programma 'Get Smarter In A Week' en kon het één aflevering volhouden in de Nederlandse Expeditie Robinson. Maar ook als soloartiest wist hij nog enkele hoofden in zijn richting te draaien. In België zal iedereen zich wel het nummer Konijntje herinneren van AKA The Junkies waar hij lid van was samen met dance-producer Arjuna Schiks. Maar wij nemen er het nummer Wat Wil Je Doen uit, die als soundtrack diende voor de Nederlandse film ‘Het Schnitzelparadijs’.

 

8. Faberyayo – Splash

Faberyayo schrijft boeken, doet mee in reclamespots en is af en toe eens te zien in een spelprogramma voor bekende Nederlanders. Maar toch lijkt hij vooral zijn gading te vinden in muziek. Zo bracht hij in 2012 zijn soloalbum ‘Coco’ uit. Een ode aan zijn vriendin, waar hij sinds april een kind mee heeft. Wij namen er Splash uit, een nummer over een typische druilerige middag in de lage landen, waar er niets anders opzit dan een klassieke middagfilm mee te pikken op tv.

 

7. Bastian – You’ve Got My Love

Bas Bron is de drijvende kracht achter De Jeugd Van Tegenwoordig. Veertien jaar geleden wist hij al onze oren te bereiken met You’ve Got My Love. Dit nummer zal je zeker en vast herkennen en ook de clip zal een belletje doen rinkelen, of een klokkenspel in ons geval. De clip werd in verschillende musea gekopieerd en ook de kledingwinkel Topshop had de clip lange tijd op hun startpagina staan.

 

6. Le Le – Breakfast

Le Le is het project van tekenaar Piet Parra, Rimmer London en Faberyayo. De groep probeerde de wereld te veroveren met niet alleen Nederlandse, maar ook Duitse, Engelse en Franse nummers. Groot werden ze er niet mee, een legendarische cultgroep echter wel. Beluister Breakfast, een nummer dat niet zou misstaan in een dansclub.

 

5. Coevorduh – Tony Feestneus

Ook Vieze Fur heeft enkele nevenprojecten. De bekendste, en ook wel de grappigste is zonder twijfel Coevorduh: het semi-gabberachtig project samen met Aux Raus lid Bastiaan Bosma. Vieze Fur zijn nasaal en verward stemgeluid past perfect op de harde beats die Bosma uit zijn muziekdoos wist te pompen. Ook Gunter D van Studio Brussel wist het duo in zijn studio te krijgen.

 

4. Faberyayo – Haar (feat. Willie Wartaal)

Met ‘Coco’ wist Faberyayo dan wel de gevoelige snaren te bespelen, toch stroomt hiphop nog steeds vloeiend door zijn aderen. Samen met Vic Crezeé maakte hij ondertussen al twee mixtapes onder de naam ‘Het Grote Gedoe’. Wij halen er even Haar uit, afkomstig uit hun eerste mixtape, waar hij samen met zijn De Jeugd vriend Willie Wartaal de geneugten van goed eten en een goed glas voor ons uit de doeken doet. Lees de recensie van hun tweede mixtape hier.

 

3. Seymour Bits – This Is The Place To Be

Bas Bron heet naast Bastian dus ook Seymour Bits. Met dit project doet hij een duidelijke gooi naar de afspeellijst van je favoriete danscafé, waar de shotjes weleens verwisseld worden met pompwater en de pinten voor de veiligheid getapt worden in een plastieken beker. Het bewijst nogmaals de muzikale veelvuldigheid van de man achter de knoppen bij De Jeugd Van Tegenwoordig.

 

2. Faberyayo – Seks, Drugs, Kleding en Centen

We kunnen de projecten van Pepijn Lanen niet op onze beide handen tellen, dus is kiezen moeilijk. Onlangs kwam het project ‘Achtergrondmuziek Voor Gearriveerden’ van hem en Sef uit – aka Yous & Yay. Ook de ep ‘Nacht’ samen met Tom Trago zag ondertussen het levenslicht. Maar wij kozen voor Seks, Drugs, Kleding en Centen van op zijn gelijknamige ep met Fs Green. Een prachtige clip waar hij en zijn vrienden een stapje zetten in Amsterdam. Zoek ook even de remix op samen met Mr. Polska en Sef als je het iets harder wil!

 

1. SLBMG – Brandend Sneeuw

Maar het project waar we het meest overdonderd van waren, was Ski Leraar Bruin Money Gang van Faberyayo, Sef en Spacekees. Een volledige mixtape met verwijzingen naar skiën – of was het naar dat andere witte poeder? Luister en oordeel zelf. SLBMG mocht aantreden op het muziekfestival Appelsap, waar ze de clip voor Jagerfeestje hebben opgenomen. Zelfs Kendrick Lamar bleek onder de indruk en gebruikte hun nummer Fysio voor een tourvideo uit 2011. Verplicht voer voor elke Jeugd-fan! Via de Puna site is de mixtape nog steeds gratis te downloaden.

Wil je je ingraven met kennis over de beginjaren van De Jeugd Van Tegenwoordig? Dat kan! Sinds vandaag is het boek ‘De Jeugd Van Tegenwoordig, ook maar mensen’ uit. Een prachtige inkijk op de opkomst en het succes van de groep, aangedikt met veel fotomateriaal, brieven van het management, tekstflarden van de band, publieksfoto’s, stagediving en riders. Je kunt het boek bestellen via Bol.com.

20 mei 2015
Joris Roobroeck