De jaren 00 volgens Sam De Bruyn

Achtergrond

Het einde van 2009, en dus ook het einde van 'de jaren 00' is in zicht. Van Teenage Dirtbag tot Nickelback, van Tokio Hotel tot System of a Down en van Tiësto tot een lief, klein konijntje; we weten het helaas nog allemaal. Maar wat moeten we volgens mensen die daarvoor betaald worden écht onthouden uit de voorbije tien jaar? Aflevering 3: Sam De Bruyn.

De jaren 00 volgens Sam De Bruyn



Het gaat razendsnel voor Sam De Bruyn. Sinds september houdt hij tijdens Sound of Sam radiominnend Vlaanderen up to date over de hipste trends en gekste weetjes uit muziekland en ver daarbuiten, en sinds vrijdag moet hij een week lang sushi en ander lekkers ruilen voor vruchtensapjes en slapeloze nachten in het Glazen Huis voor Music for Life. In ruil voor zijn decenniumoverzicht hebben wij maar al te graag een paar euro's over voor een malariamuggennet of twee.

1.    Beste album van het afgelopen decennium?

'Whatever People Say I Am That's What I'm Not' - Arctic Monkeys.

Behoeft geen uitleg, tenzij je het album nooit gehoord hebt. Maar dan is mijn logische eerste vraag: WHO THE F*CK ARE YOU?!

2.    Beste song van het afgelopen decennium?

Banquet - Bloc Party

3.    Memorabelste muziekmoment?

Nipplegate! Het feit dat de ongekroonde Prince of Pop, Justin Timberlake, samen optrad met de zus van de in ongenade gevallen King of Pop, Janet Jackson, was plots compleet onbelangrijk omdat er een borst in prime time op de Amerikaanse televisie te zien was. Shock! Of hoe relatief het belang van muziek kan zijn.

4.    Wat was de opmerkelijkste hype van de afgelopen tien jaar en waarom?

Zonder twijfel de opkomst van sociale netwerken. Het ging een beetje zoals met de gsm in het vorige decennium: niemand moest het hebben, niemand had het nodig, maar nu heeft iedereen er minstens één.

5.    Welke artiest/groep moeten onze lezers zeker nog ontdekken voor het einde van dit decennium?

Tokyo Police Club. Heel wat mensen zullen hen al gezien of gehoord hebben, maar nog veel te veel hebben dat niet. Tokyo Police Club zal voor eeuwig in mijn top vijf van favoriete bands ever staan. Leuke nummers, leuke energie en live weten ze dat nog eens extra waar te maken.  

6.    Van welk album werd je het afgelopen decennium wild, maar wekt nu eerder het schaamrood op?

'Hybrid Theory' van Linkin Park was in 2000-2001 zonder twijfel de belangrijkste plaat uit mijn leven. Daar denk ik nu al heel anders over. (lacht) Maar dat brengt niet echt schaamrood op mijn wangen, het was eerder een premature inschattingsfout. Ik ken geen enkele schaamte op vlak van muziek.

7.    Bij welk muzikaal moment was je zelf niet aanwezig, maar zou je nu veel geld voor over hebben om het alsnog te kunnen beleven?

De eerste comeback(poging) van Britney Spears. Memorabel was wel het gepaste woord: heel de wereld hield zijn adem in, en plots zwalpte daar een platgespoten, uitgewrongen dweil met overgewicht over het podium. En toch staat ze er nu weer volledig. Ik wou er toen bij zijn om te kunnen zeggen: "Fuck you all, she'll be back!"

8.    Hoe zou je eigen supergroep eruit zien als je mag kiezen uit muzikanten die het afgelopen decennium faam gemaakt hebben?

Liam Gallagher (Oasis) voor de lead vocals, Lilly Allen voor de backing vocals, Alex Turner (Arctic Monkeys) op gitaar, Bob Hardy (Franz Ferdinand) op basgitaar, Dries Van Dijck (The Black Box Revelation) op drum en Timbaland voor de additional beats en de productie.

21 december 2009