De jaren 00 volgens Guy Swinnen

Achtergrond

Het einde van 2009, en dus ook het einde van 'de jaren 00' is in zicht. Van Teenage Dirtbag tot Nickelback, van Tokio Hotel tot System of a Down en van Tiësto tot een lief, klein konijntje; we weten het helaas nog allemaal. Maar wat moeten we volgens mensen die daarvoor betaald worden écht onthouden uit de voorbije tien jaar? Aflevering 7: Guy Swinnen.

De jaren 00 volgens Guy Swinnen



Ook de peetvader van de vaderlandse rock-‘n-roll mag niet ontbreken in deze reeks. Guy Swinnen beleefde de afgelopen jaren een heuse revival met zijn Scabs, wat hem onder meer op de podia van de AB, TW Classic en de Lokerse Feesten bracht. Benieuwd hoe het gesteld is met zijn muzikale beleving van de jaren nul.

1.    Beste album van het afgelopen decennium?

Moeilijke keuze… Goeie albums waren voor mij '2001' van Dr. Dré en 'The Good, The Bad And The Queen'. Ik heb ook erg genoten van de ‘Anniversary Edition van ‘London Calling’ van The Clash.

2.    Beste song van het afgelopen decennium?

Pffft, geen flauw idee, maar zeker niets van Madonna of Michael Jackson!

3.    Memorabelste muziekmoment?

Voor mezelf: de reünieconcerten van The Scabs in de AB.

Wat andere artiesten betreft: Lou Reed die Men Of Good Fortune zong in Vorst.

4.    Wat was de opmerkelijkste hype van de afgelopen tien jaar en waarom?

Hypes zijn er om zo snel mogelijk vergeten te worden. Maar binnen de eigen landsgrenzen is The Black Box Revelation me toch wel opgevallen. Jonge snaken die met oude blues toch opnieuw hip zijn. Faut le faire!

5.    Welke artiest/groep moeten onze lezers zeker nog ontdekken voor het einde van dit decennium?

The good, The Bad And The Queen

Belgisch: Tubelight

6.    Van welk album werd je het afgelopen decennium wild, maar wekt nu eerder het schaamrood op?

Ik koop zelden plaatjes waar ik achteraf spijt van heb.

7.    Bij welk muzikaal moment was je zelf niet aanwezig, maar zou je nu veel geld voor over hebben om het alsnog te kunnen beleven?

Neil Young solo akoestisch in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen.

8.    Hoe zou je eigen supergroep eruit zien als je mag kiezen uit muzikanten die het afgelopen decennium faam gemaakt hebben?

Damon Albarn (Blur) als zanger, Paul Simenon (The Clash) op de bas, Monsieur Paul (Triggerfinger) op de gitaar, Ruben Block (Triggerfinger) op de gitaar, Mario Goossens aan de drums, Michael Jackson als roadie en Madonna als groupie.

28 december 2009