De jaren 00 volgens Eric Smout

Achtergrond

Het einde van 2009, en dus ook het einde van 'de jaren 00' is in zicht. Van Teenage Dirtbag tot Nickelback, van Tokio Hotel tot System of a Down en van Tiësto tot een lief, klein konijntje; we weten het helaas nog allemaal. Maar wat moeten we volgens mensen die daarvoor betaald worden écht onthouden uit de voorbije tien jaar? Aflevering 8: Eric Smout.

De jaren 00 volgens Eric Smout



Vroeger bepaalde hij als muzieksamensteller de muzikale lijn van Studio Brussel en stelde hij bij 5 voor 12 in het oog springende affiches samen voor onder andere De Nachten en 10 Days Off. Maar sinds 2008 kennen we Eric Smout ook als de man achter Democrazy. Hij plaatst er zonder schroom gevestigde waarden naast muzikale buitenbeentjes op eenzelfde affiche. Eens kijken wat hem bijgebleven is van het afgelopen decennium.

1.    Beste album van het afgelopen decennium?

De volledige 'American Recordings' van Johnny Cash.

2.    Beste song van het afgelopen decennium?

Rehab - Amy Winehouse.

3.    Memorabelste muziekmoment?

Joni Mitchell en Bon Iver: de achtergrondmuziek bij de geboorte van mijn twee jongste kinderen.

4.    Wat was de opmerkelijkste hype van de afgelopen tien jaar en waarom?

De new folk beweging.

5.    Welke artiest/groep moeten onze lezers zeker nog ontdekken voor het einde van dit decennium?

Tuneyards

6.    Van welk album werd je het afgelopen decennium wild, maar wekt nu eerder het schaamrood op?

Van geen enkel album.

7.    Bij welk muzikaal moment was je zelf niet aanwezig, maar zou je nu veel geld voor over hebben om het alsnog te kunnen beleven?

Fleet Foxes en The Low Anthem in de AB.

8.    Hoe zou je eigen supergroep eruit zien als je mag kiezen uit muzikanten die het afgelopen decennium faam gemaakt hebben?

Ik zou eerder tippen voor deze all generations line up: Robert Wyatt (zang), Mauro Pawlowski (gitaar), Ginger Baker (drums) en Kim Gordon (bass).

30 december 2009