De jaren 00 volgens Alex Vanhee

Achtergrond

Het einde van 2009, en dus ook het einde van 'de jaren 00' is in zicht. Van Teenage Dirtbag tot Nickelback, van Tokio Hotel tot System of a Down en van Tiësto tot een lief, klein konijntje; we weten het helaas nog allemaal. Maar wat moeten we volgens mensen die daarvoor betaald worden écht onthouden uit de voorbije tien jaar? Aflevering 1: Alex Vanhee.

De jaren 00 volgens Alex Vanhee



"First three songs, no flash"; een standaardzinnetje dat je vaak frontstage ziet prijken. Maar geen struikelblok voor concertfotograaf Alex Vanhee. Want zelfs in drie nummers tijd, slaagt hij erin om de meest hyperkinetische podiumbeesten op de gevoelige plaat vast te leggen. Zouden onze decenniumvraagjes ook zo'n makkie zijn?

1.    Beste album van het afgelopen decennium?

'Songs for the Deaf' - Queens of the Stone Age

Een bom van bij de eerste luisterbeurt. En één die zeven jaar later bovendien nog altijd in je gezicht ontploft. 'Songs for the Deaf ' is een tijdloos album dat los staat van alle hypes in het eerste decennium van de 21ste eeuw.

2.    Beste song van het afgelopen decennium?

Coles Corner van Richard Hawley

Deze song is de beste soundtrack bij mijn nachtelijke ritten. De neonverlichting schijnt er op slag nog feller door, terwijl de nacht er alleen maar donkerder op wordt.

3.    Memorabelste muziekmoment?

Pete(r) Doherty die in 2006 zijn eigen concert de vernieling inzingt tijdens Les Nuits Botanique. De hele tent lijkt het niet te willen horen of zien en blijft even superenthousiast. Ironisch genoeg lopen er in de Brusselse straten honderden soortgelijke junks rond, die iedereen schuwt, terwijl deze junk verafgood wordt.

4.    Wat was de opmerkelijkste hype van de afgelopen tien jaar en waarom?

De jaren 80 - 70  - 60 - 50 zijn terug.

5.    Welke artiest/groep moeten onze lezers zeker nog ontdekken voor het einde van dit decennium?

Foals: Ze hebben een heel eigen geluid en ik kijk dan ook uit naar hun nieuwe album.  

TV On The Radio: Een sublieme groep, maar helaas tijdelijk gesplit.

6.    Van welk album werd je het afgelopen decennium wild, maar krijg je nu eerder het schaamrood op de wangen?

'Is This It' - The Strokes

Na een paar luisterbeurten borg ik dit album op in een schuif om het stof te laten vergaren.

7.    Bij welk muzikaal moment was je zelf niet aanwezig, maar zou je nu veel geld voor over hebben om het alsnog te kunnen beleven?

Prince. Het is schandalig, maar ik heb élk concert van hem gemist omdat ik telkens in het buitenland zat.

8.    Hoe zou je eigen supergroep eruit zien als je mag kiezen uit muzikanten die het afgelopen decennium faam gemaakt hebben?

Dat zou een combinatie zijn van TV on the Radio, Foals, Bloc Party en Battles. Niet toevallig de beste livebands van de laatste tien jaar.

14 december 2009