De J-M. Aerts-files: Kamagurka & de Vlaamse Primitieven-Constant Degoutant

De J-M. Aerts-files: Kamagurka & de Vlaamse Primitieven-Constant Degoutant

Het zijn er intussen honderden en toch gaan we een hoogst persoonlijke greep doen en een aantal J.M. Aerts-producties aan u voorleggen. Jean-Marie René Albert Aerts (° Zeebrugge, 25 mei 1951) die in de eerste helft van de seventies aan de slag ging als gitarist bij Split, de groep van Luc Vankessel en via Louisette en Johan Verminnen bij Arno Hintjens terecht kwam in TC Matic, waar hij ook al snel aan de productionele knoppen zat en binnen de kortste keren het halve Belpopleger aan zijn trommelvliezen blootstelde en sonisch op eigenzinnige wijze de wereld in trapte. Niet minnetjes en op gelijke hoogte met pakweg, Martin Hannett, met dit verschil dat Jean-Marie er nog altijd bij is en nog regelmatig, als de goesting en de klik er is, zijn ding doet.

De mannen van "’t zeetje" vinden elkaar altijd iets gemakkelijker. Zo kwam ene Luc Zeebroek aka Kamagurka uit Nieuwpoort bij Jean-Marie Aerts uit Zeebrugge terecht voor de productie van zijn eerste single, het ultiem lekker grillige Constant Degoutant.

Hij was als huiscartoonist van Humo al wereldberoemd in Vlaanderen, maar zijn creativiteit moest er op een bepaalde moment in 1981 ook muzikaal uit en samen met de Vlaamse Primitieven legde hij een meesterlijk stukje absurd muziektheater in vinylgroeven vast.

Het was de allereerste productie van het platenlabel Parsley (PP 001), dat opgericht werd door Paul Evrard van boekingskantoor Sofa. Aerts werd aangezocht en was enthousiast. En anno 2020 klinkt het nog altijd behoorlijk fris en monter. De kierewiete arrangementen werken nog steeds tegen de onderkoelde zang van Kamagurka. Voor een zeldzame keer vond de actie niet in de ICP-studio's in Brussel plaats, maar in de Scratch Studio in Viersel, zo ergens tussen Herentals en Antwerpen.

Zouden ze in Viersel de tekst nog kennen: “Er was eens een jongen uit Zwezembeek / Die heel sterk op een vagina leek / Hij had veel last van witverlies / Kon de meisjes niet bekoren / Ze vonden hem veel te vies / Constant Degoutant” Jawel!

27 mei 2020
Laurens Leurs