De J-M. Aerts-files: Arbeid Adelt! - De Man Die Alles Noteert (1983)

De J-M. Aerts-files: Arbeid Adelt! - De Man Die Alles Noteert (1983)

Het zijn er intussen honderden en toch gaan we een hoogst persoonlijke greep doen en een aantal J.M. Aerts-producties aan u voorleggen. Jean-Marie René Albert Aerts (° Zeebrugge, 25 mei 1951) die in de eerste helft van de seventies aan de slag ging als gitarist bij Split, de groep van Luc Vankessel en via Louisette en Johan Verminnen bij Arno Hintjens terecht kwam in TC Matic, waar hij ook al snel aan de productionele knoppen zat en binnen de kortste keren het halve Belpopleger aan zijn trommelvliezen blootstelde en sonisch op eigenzinnige wijze de wereld in trapte. Niet minnetjes en op gelijke hoogte met pakweg, Martin Hannett, met dit verschil dat Jean-Marie er nog altijd bij is en nog regelmatig, als de goesting en de klik er is, zijn ding doet.

Arbeid Adelt was de vreemde eend in de Belpopbijt, die na twee singles als duo (Vanthilt en Van Roelen met Ik Sta Scherp en De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen de "gitartistieke" versterking kreeg van duivel-doet-al Luc Van Acker om tot een eerste mini-elpee, ‘Jonge Helden’, te komen.

Van Roelen hierover: “We hebben die plaat opgenomen in de ICP. Marcel en Luc kwamen af en toe langs om hun partijen in te spelen. Maar vooral de bijdrage van producer Jean-Marie Aerts vind ik onderschat. Hij heeft de plaat een mystieke gloed gegeven. Hij heeft een stardust-sfeertje gecreëerd door hier en daar wat echo en delay toe te voegen.”Vanthilt vult aan: “Drie sterke en verschillende persoonlijkheden met elk een eigen ego, dat wérkt op een podium, maar in de studio moet je daarmee oppassen. Jean-Marie zei wel vaker: "Marcel, naar buiten, nu!" Terecht, want ik ben een echte moeial.” 

En hopla, het absurdistische en eclectische theater werd in perfecte banen geleid want achtendertig jaar later klinkt ‘Jonge Helden’ even scherp, helder en met de vinger aan de pols. Faut le faire! Luister maar naar De Man Die Alles Noteert: Spartaans aangepakt, less is more, veel meer.

23 mei 2020
Laurens Leurs