De ideale EK-opstelling op Couleur Café 2016

Achtergrond

Europese verdeeldheid en exits allerlande, maar tezelfdertijd ook een EK voetbal; het doet wat met een mens. Zelfs wanneer we ons klaarstomen voor Couleur Café, wellicht het meest on-Europese festival op Belgische bodem, voelen we ons meer dan ooit Europa-minded en hebben we dus vooral oog voor de EU-acts op de affiche. Meer zelfs, we haalden zowaar de Wilmots in onszelf naar boven voor deze ideale CC-EK-opstelling. Met niet twaalf gouden sterren, maar elf.

Woodie Smalls

Hoewel zijn naam net het tegenovergestelde doet vermoeden, hebben wij de Sint-Niklaase rapper Woodie Smalls het voorbije jaar zien uitgroeien tot een grote meneer. Bovendien beschikt hij met zijn negentien lentes over de springkracht van een jong veulen, waardoor we hem wat graag onder de doellat plaatsen. Move over, Courtois!

De Jeugd Van Tegenwoordig

About The Dutch valt er op het EK niet veel te vertellen, maar de Nederlanders haalden wel de CC-selectie. Met meer dan tien jaar speelervaring achter hun naam, mag De Jeugd Van Tegenwoordig zichzelf stilaan volwassen noemen. Op hun jongste plaat ‘Manon’ bewezen ze zich bovendien als prima spelkampioenen. Het levert hen een plek in de basiself op. Als spelverdelers, inderdaad.

Jamie Woon

Uit de UK stellen we dan weer Jamie Woon op; als diepe spits dan nog wel. Woon is misschien wat de vreemde eend in de bijt op Couleur Café, maar teleurstellen zal hij er zeker niet. Hij beschikt weliswaar over een wisselvallige live reputatie, wat al breed werd uitgesmeerd in de internationale vakpers. We vermoeden echter dat hij zich nu dubbel en dik zal willen bewijzen, om zo de criticasters finaal de mond te snoeren. Mark our words: Wooney zal scoren!

Selah Sue

Wie we dan weer geen voorzetten zien binnenkoppen met haar wilde Amy Winehouse-haren, is Selah Sue. Haar kapsel is natuurlijk wel ideaal om de hoge ballen op te vangen, waardoor de soulzangeres een plekje krijgt als centrale verdediger. Nu ze al enkele platina platen boven haar Leuvense stoof heeft hangen, mag ze van ons zelfs de aanvoerdersband omgorden. Ze heeft ervaring van in de hitlijsten.

Atomic Spliff

We laten Selah Sue in de verdediging flankeren door haar Waalse landgenoten van Atomic Spliff. Daddy Cookiz en Stoneman zijn zelf bijzonder energieke raggamannen, maar als ze hun spliffs gaan uitdelen aan de tegenstrevers, zouden die zich wel eens snel suf kunnen voelen. Niet dat we het duo van onsportief gedrag zouden durven te verdenken, uiteraard. It’s all about the Good Vibes!

LTGL

De jonge Hasseltse producer LTGL – Living The Good Life – leeft volgens hetzelfde principe en mag de Belgische verdediging vervolledigen. Deze twintigjarige wonderboy staat bovenaan de verlanglijst van scouts als Gilles Peterson, Flume, The Gaslamp Killer en LeFtO  en zijn Boiler Room-set groeide uit tot een ware internethit. This is the real smell of success, Joachim Löw.

Arno

In het middenveld kiezen we dan weer voor de ervaring van Arno. Op zijn zesenzestigste is hij weliswaar niet meer van de snelste, maar de publiekslieveling krijgt nog wel vlotjes de handen op elkaar tijdens hymnes als Vive Ma Liberté, Oh La La La en Putain Putain. Al klinkt “Nous sommes quand mêmes tous des Européens” tegenwoordig natuurlijk wat wranger.

Claptone

Als Arno echter een slim een-tweetje kan opzetten met de Duitse houseproducer Claptone, dan zien we dat van “Clap your hands now” wel goedkomen. Zijn gouden snavel trekt immers nog meer de aandacht dan de mutsen van Gregory Porter of Petr Cech samen, waardoor de tegenstander No Eyes zal hebben voor de bal.

Nneka

Duitse efficiëntie heet dat, zoals we die ook kennen van bij Nneka. De niet zo geheime wapens van deze Shining Star zijn haar adembenemende stem en haar opmerkelijke aura, waarmee ze elke mannelijke Heartbeat zo de hoogte kan injagen. De tegenstanders zijn echter gewaarschuwd: ze ziet er poeslief uit, maar eigenlijk is ze een echte tijger die bij momenten erg verrassend uit de hoek kan komen!

Ibeyi

Ook de Frans-Cubaanse zusjes van Ibeyi kunnen op dit muzikale toernooi hun vrouwelijke charmes uitspelen.. En als tweelingen zijn zij natuurlijk perfect op elkaar ingespeeld. Hun vader was de percussionist van de Buena Vista Social Club, dus van dit duo mogen we gevarieerde tiki-taka-combinaties verwachten. Hun nummers hebben wortels in de Cubaanse Yoruba-cultuur, maar zijn doorspekt met elementen uit de hedendaagse pop, hiphop en elektronica. Ze laten zich niet makkelijk in een hoekje drijven, dus corners zijn niet aan hen besteed.

Goran Bregovic & Wedding And Funeral Orchestra

Daar weet onze laatste troef echter wel raad mee. Hij komt van ver, maar toch was de ondertussen zesenvijftigjarige Bosniër al meermaals te gast in ons land. Wie erbij was, zal het van zijn leven niet vergeten. Een niet te missen sensatiespeler die telkens weer vuurwerk belooft met zijn snelle Balkanbeats. De Ronaldo van de muziekscene, zeg maar!

Wouter Verheecke - Tom Weyn

27 juni 2016