De hypes van 2010: een vooruitblik (3)

Achtergrond

Nu de lege champagneflessen opgehaald zijn en de kerstversiering terug op zolder ligt, is iedereen weer met de voeten en oren in een nieuw jaar beland. Ook benieuwd wie dit jaar de nieuwe Mumford & Suns, Isbells of Customs zullen zijn? daMusic schuimde al even het muzieklandschap voor u af en schotelt u ook deze week weer vier beloftevolle bands voor die in 2010 wel eens potten zouden kunnen breken. Het laatste deel for your reading pleasure!

De hypes van 2010: een vooruitblik (3)



The Brown Acid

Al een tijdje wroeten ze in de grond om eindelijk hun kop naar boven te kunnen steken. Muziekjournalist Sasha Van der Speeten en Swirl People-producer Dimitiri Dewever maakten drie jaar geleden al de eerste voorzichtige stapjes, maar het was pas in vorig jaar dat de eerste officiële ep opdook. Try Humanity is rauwe funk voorzien van een laagje zwarte galgenhumor. Ofwel Prince op de vuist met Jamie Lidell, of Hudson Mohawke op een terrasje met Mike Patton. U snapt wat we bedoelen? Debuutalbum 'Run Into The Propeller' komt uit in september bij N.E.W.S..

Aeroplane

Ze hebben geheel eigenhandig balearic in België geïntroduceerd. De sound van Aeroplane was in de eerste plaats gerelateerd met de space-disco van Lindstrøm & Prins Thomas, maar ondertussen staan ze vol zelfvertrouwen op eigen benen. De drie singles die ze uitbrachten gooiden grote ogen, maar het waren vooral de remixes voor Grace Jones, MGMT, Friendly Fires, Robbie Williams en een pak anderen die ervoor zorgden dat ze vorig jaar een sprint richting top begonnen. Voor hun debuutplaat doen ze beroep op de Dewaele broers. Daar worden wij zeer nieuwsgierig van.

Bibio

Een droom kwam uit toen bleek dat Warp Records voldoende vertrouwen had om Bibio te tekenen. En dat hebben ze zich waarschijnlijk nog niet beklaagd want zijn eerste plaat 'Ambivalence Avenue' op het label kreeg overal goede kritieken. Er werd gesmeten met vergelijkingen waar Bibio rode kaken van kreeg: o.a. Boards Of Canada, Gnarls Barkley en Nick Drake bleken ergens verwerkt te zijn in zijn muziek. Ondertussen kwamen er ook al een pak remixen uit, met de belofte dat we binnenkort nieuw snoepgoed mogen verwachten. Daar zijn wij nu eens zeer benieuwd naar, zie.

Broken Bells

U gaat me toch niet vertellen dat u The Shins gemist hebt op Pukkelpop twee jaar geleden? Of dat 'Wincing The Night Away', wat uiteindelijk hun zwanenzang bleek te zijn, u niks doet? Wel, het was James Russel Mercer uit wiens vulpen die zoete inkt vloeide. En die James Mercer vond The Shins te "heavy" geworden om er nog langer mee door te kunnen gaan. Die James Mercer heeft nu in Brian Burton, u misschien beter bekend onder de naam Danger Mouse (Gnarls Barkley, Gorillaz, ...), een partner in crime gevonden en samen hebben ze de band Broken Bells in het leven geroepen. Het titelloze debuut van die band is inmiddels klaar en het zou ons verwonderen als deze samenwerking geen potten gaat breken. Maar wie zijn wij uiteindelijk? 

(PVG, KVD)

1 februari 2010