De hypes van 2010: een vooruitblik (1)

Achtergrond

Nu de lege champagneflessen opgehaald zijn en de kerstversiering terug op zolder ligt, is iedereen weer met de voeten en oren in een nieuw jaar beland. Ook benieuwd wie dit jaar de nieuwe Mumford & Suns, Isbells of Customs zullen zijn? daMusic schuimde al even het muzieklandschap door en schotelt u de komende 3 weken een dozijn beloftevolle bands  voor.

De hypes van 2010: een vooruitblik (1)



Sound of Stereo

Er zijn al wat barstjes te bespeuren, maar 2010 wordt het jaar waarin Sound of Stereo volledig zal doorbreken. Vincent en Jochen, twee jonge kerels uit het Brusselse begonnen dik een jaar geleden samen te producen en dj'en en ondertussen krijgen ze al tonnen lof van big shots genre The Crookers, Tiga, Dr. Lektroluv, Armand Van Helden en The Bloody Beetroots. Monsterhit Supah Dupah werd al blauw gedraaid op zowel radio als in de danstempels en het ziet er naar uit dat Zipperen de gelijknamige ep ook potten gaan breken. Hun stevige fidget house opende al de deuren naar I Love Techno en in 2010 zit er nog veel meer aan te komen.

The Drums

Ze schrijven maar over twee gevoelens: de eerste dag van de zomer, waarop je samen met je vrienden een zonsondergang aanschouwt en overstelpt wordt door hoop en dromen. Het andere gevoel gaat over het moment waarop je alleen door de regen loopt en beseft dat je voor altijd eenzaam zal zijn. Dit contrast geplaatst op postpunk met veel New Age- en surfinvloeden zorgt ervoor dat The Drums nauwlettend in de gaten worden gehouden door zowat alle indiekenners en -liefhebbers. Het Britse magazine NME zei het volgende over de band: "New York's official Coolest New Band...this might be the most contagiously energetic NYC band of the past 10 years." Nog even afwachten dus of ze hun plaatsje naast Vampire Weekend, MGMT en Grizzly Bear kunnen opeisen.

Hockey

Als je je band 'Hockey' doopt, weet je meteen dat je in de zoeklijst van Google niet erg zal opvallen. Maar de jongens van Hockey hebben andere ijzers in het vuur. Een zeer fijne debuutplaat, een aanstekelijke acte de présence en de steun van grootheden als ex-Talking Head Jerry Harrison en Jools Holland. Hockeys bijzonder clevere, soulvolle en kaleidoscopische indiedance situeert zich ergens tussen The Rapture en Foals. Vlot scoren doet de band al, maar nu is de tijd rijp voor grote toernooien.

The Soft Pack

Nu The Soft Pack niet meer The Muslims heet en in de States dus niet langer publieke steniging riskeert, ligt de weg voor dit verfrissende viertal uit San Diego helemaal open. Als eerste wapenfeit dit jaar staat de release van de titelloze debuutplaat geprogrammeerd (begin februari). De melodieuze powerpop van The Soft Pack roept sterke herinneringen op aan Jonathan Richman & The Modern Lovers maar schurkt even goed aan tegen shoegaze en stuurse punk, een mengeling die hen ongetwijfeld op menig eindejaarslijstje zal doen belanden.

Vervolg? Uiteraard, volgende week!

(FDe, NVH)

17 januari 2010