De Garre - 'De Garre'

Introducing

De Garre, het kleinste straatje in Brugge, maar – niet onbelangrijk – ook een café en de naam van een lekkere tripel. En sinds kort ook een nieuwe folkgroep.

Eigenlijk is De Garre een supergroep, want de muzikanten hebben de sporen eerder al verdiend bij Kadril en Follia. Vooral die eerste is goed vertegenwoordigd met “pijper” en nyckelharpa-speler Bart De Cock en ex-leden Hans Quaghebuer (ukelele, banjo, draailier, accordeon), Dirk Verhegge (gitaar/ banjo) en Mariken Boussemaere. Zij vonden in Johan Decancq (sax, dwarsfluit, doedelzak) een partner om traditie en eigentijdsheid te combineren.

Het eerste resultaat is deze naamloze plaat met twaalf veelal dansbare songs, gebaseerd op onbekende oude melodietjes die door Boussemaere werden voorzien van nieuwe teksten in het Nederlands en haar West-Vlaamse dialect, gecombineerd met traditionele liederen. Boussemaere zingt de nummers in haar eigen, warme, honingzoete stijl, zoals ze eerder al deed bij Kadril tussen 2004 en 2009 nadat Eva De Roovere de groep verliet. Omringd door de reeds genoemde rasmuzikanten levert dit een folkplaat op zoals we er lang geen meer hebben gehoord.

De hausse van eind jaren negentig met bands als Lais, Kadril, Fluxus, AedO, Ambrozijn, Troissoeur en vele anderen is al een tijd voorbij, maar met deze plaat weet De Garre twee werelden met elkaar te verenigen: die van de luisterfolk en die van de dansfolk. En dat is interessant. Hoe ver die twee werelden ondertussen uit elkaar lagen, merkten we een paar jaar geleden op Dranouter-festival, toen men daar voorzichtig opnieuw probeerde wat balmuziek te programmeren. De meeste folkies stonden er wat beteuterd naar de dansers te kijken en de mensen die we kenden uit het wereldje van Boombal en Frisse Folk blonken grotendeels uit in afwezigheid. Aan deze plaat kunnen alle folkies zich warmen. De liedjes zijn zeer mooi om naar te luisteren en de dansers kunnen zich wagen aan een walsje (Kwint), een schottisch (Sint-Jans Geleide), een bourrée drie tijden (Mispakt) en zelfs een polska (Ballesoire) en een rondeau (Ronda Suite).

De Garre stelt zijn eersteling voor in Ey te Belsele op 13 januari. Vergeet je dansschoenen niet! Oefenen kan ondertussen ook al. Schuif de tafel en de stoelen aan de kant en laat je gaan:

16 januari 2019
Marc Alenus