De Duiven - Bom

De Duiven - Bom

Bijna veertig jaar geleden deed Doe Maar De Bom al eens ontploffen, maar wat onze gevederde vrienden doen, tart alles.

Met de nieuwe single Bom doen De Duiven de reputatie van muzikale allesvreters alle eer aan. Het is letterlijk een bom van een nummer, dat in gensters van hiphop, pop, house, kleinkunst en wereldmuziek uit elkaar spat.

Voor het nummer werkten De Duiven samen met rapper Eazy-Lo, het alias van Saïd Boumazoughe (SLM, NoMoBs, Patser, GR5). Sien Wynants (Radio 1, Ketnet) neemt de backings voor de rekening. Benjamin Boutreur (Zita Swoon, De Kakkewieten, El Tattoo Del Tigre, Flat Earth Society) doet de bom uit de titel met een splijtende blaassolo helemaal ontploffen.

“He, kakkers kom uit je kot, klinkt het”, maar vrees niet: dit is geen scheldproza op muziek. In Bom proberen De Duiven een medemens, die in zak en as zit, weer “morale” te geven door hem aan te sporen letterlijk en figuurlijk uit zijn kot te treden. Het is onmogelijk om deze aanmoediging los te zien van het huidige tijdsgewricht, nu menigeen gedemoraliseerd en geïsoleerd in de touwen hangt. Het opzwepende nummer is precies wat we kunnen gebruiken na een harde tijd die van elk van ons veel gevergd heeft.

De poëtische, Nederlandstalige tekst, die enigszins naar kleinkunst ruikt, gecombineerd met strijkers, hiphopbeats, de raps en een ragtimestuk op sax en piano is nooit eerder gehoord, maar binnenkort komt ‘Het Goeie Spul’, het volgende Duiven-album uit. Dus wie weet wat hangt er ons nog boven het hoofd.

23 mei 2021
Marc Alenus