De 20 platen van 2020

De 20 platen van 2020

Nu het nieuwe jaar een week oud is, vinden we het meer dan tijd om te kijken wat voor muzikaal lekkers er allemaal op het menu staat of lijkt te staan. We doken in de geheime en minder geheime agenda's van (inter)nationale topartiesten en kunnen u alvast één ding beloven: u zal oren tekort komen in 2020.

Anti-Flag – ‘20/20 Vision’

Release: 17 januari

Waarom kijken wij uit naar de nieuwe Anti-Flag? Heel simpel, deze jongens hebben de afgelopen drie jaar een nieuwe adem gevonden. De band is zo hard gegroeid en de kwaliteit en creativiteit zijn daarin meegegaan. Bovendien lenen de huidige politieke tijden zich perfect voor galspuwende punkbands, getuige het onderstaande voorsmaakje Hate Conquers All. (jh)

 

Eefje de Visser – ‘Bitterzoet’

Release: 24 januari

Van Koninginnedag is al even geen sprake meer bij onze noorderburen. Al zou Eefje de Visser daar op 24 januari wel eens verandering in kunnen brengen. In Nederland is ze al een tijdje bijzonder hot en ook bij ons wint ze steeds meer zieltjes. Samen met de popprinsen van Bazart op Onder Ons en met de eigen single Bitterzoet wist ze zich de afgelopen maanden tussen onze trommelvliezen te nestelen. En wie zijn wij om haar daar weg te jagen?

 

Destroyer – ‘Have We Met’

Release: 31 januari

Muzikanten zijn opmerkelijke figuren. Het is een huizenhoog cliché, maar gelukkig zijn er artiesten als Dan Bejar die alles in het werk stellen om die stelling blijvend te bevestigen. Halfweg het productieproces van de nieuwe Destroyer-plaat liet hij doodleuk weten aan producer en bandlid John Collins dat het tijd was voor iets anders. Weg ermee! We gaan coole muziek maken. Het heerlijke resultaat van die kamikaze-aanval kan u beluisteren op Crimson Tide.  

 

Drive-By Truckers – ‘The Unraveling’

Release: 31 januari

Mike Cooley en Patterson Hood, de as waarrond Drive-By Truckers draait, zijn boos. Meer nog, ze zijn nog woedender dan ze op 'American Dream' al waren. En dat kon al tellen. Gezien die laatstgenoemde plaat vonken gaf, zou 'The Unravelling' een uitslaande brand moeten veroorzaken. Of je kan het hen gewoon zelf laten zeggen: “'American Band' was a warning shot hinting at a coming storm. This one was written in the wreckage and aftermath”. Hoog tijd dat we die rookmelders hier gaan plaatsen. (pvg)

 

The Homesick – ‘The Big Exercise’

Release: 7 februari

We staan niet bekend om snel het woord ‘historisch’ in de mond te nemen, maar dit jaar zal 'The Big Exercise' wel degelijk geschiedenis schrijven. De talentvolle Friese postpunkband speelde de afgelopen jaren al overal en nergens - van Engeland over Oost-Europa tot Japan en SXSW - en brengt in februari een tweede album uit op Sub Pop. Een primeur, want nooit eerder bracht een Nederlandse band een plaat uit bij het toonaangevende Amerikaanse label. (MMa)

 

Khruangbin & Leon Bridges – ‘Texas Sun’

Release: 7 februari

7 februari is ook de pagina in uw agenda die meurt naar gebakken vlees, zonnemelk, verbrand asfalt en koeienstront. Reden daarvoor is de release van 'Texas Sun', een ep waarop Thai-funk legendes Khruangbin en soulzanger Leon Bridges de krachten bundelen om de schoonheid van de Lone Star State in kaart te brengen.Als de ep, die slechts vier nummers zal tellen, hetzelfde niveau haalt als onderstaande single, zal geen enkele roadtrip nog hetzelfde klinken. (jr)

 

Green Day – ‘Father Of All Motherfuckers’

Release: 7 februari

Vier jaar nadat ze een tweede - deof is het ondertussen derde - adem vonden met ‘Revolution Radio’ keren de eeuwige rebellen van Green Day terug met ‘Father Of All Motherfuckers’. Billie Joe Armstrong en zijn maten zijn het lawaai maken duidelijk nog niet verleerd, want de titeltrack scheurt alvast als vanouds. Dat belooft voor hun passage aan de Schijnpoortweg 119 te Antwerpen op 17 juni. 

 

Tame Impala – ‘The Slow Rush’ 

Release: 14 februari 

De sound van Tame Impala is sinds de laatste plaat ‘Currents’ stevig van koers gewijzigd. Kevin Parker experimenteerde gretig met de elektronica, wat ervoor zorgde dat de band met Let it Happen en The Less I Know The Better zowaar radiohits te pakken had. De Australiër slaagde er meesterlijk in een groter publiek aan te spreken zonder in een bak met eenheidsworst te vallen. Dat is ook wat de reeds uitgebrachte singles wederom doen. Een album om naar uit te kijken dus. (ja)

 

The 1975 – ‘Notes On A Conditional Form’

Release: 21 februari

Waarom wij zo uitkijken naar de nieuwe plaat van The 1975? De jongste plaat ‘A Brief Inquiry Into Online Relationships’ dateert alweer van twee jaar geleden en werd toen heel verdeeld ontvangen. De ene noemde het "a masterpiece", de ander neigde eerder naar "a piece of garbage". Die  contrasterende meningen maken van The 1975 één van de meest besproken bands van de laatste jaren.  You love it or you hate it. En wij houden ervan. (ar)

 

Moby – ‘All Visible Objects’ 

Release: 6 maart

Durven we beweren dat de beste plaat van Moby al twintig jaar oud is? Ja, en daar hoeft op zich niets mis mee te zijn, als we ervan overtuigd waren dat de beste man sindsdien toch nog een beetje zijn best had gedaan. Helaas durfde dat in het verleden al eens tegen te steken. Op 6 maart komt hij met een nieuwe plaat. En voor het eerst in jaren zijn we na het horen van een Moby-song lichtjes enthousiast. Dansbaar, met een boodschap: een festivalhit voor de politiek bewuste jeugd?

 

Mark Lanegan – ‘Straight Songs Of Sorrow’

Release: 28 april

Op 28 april verschijnen eindelijk Mark Lanegans langverwachte junkie-memoires 'Sing Backwards And Weep', een biografie die zich laat vergezellen door een nieuw album ‘Straight Songs Of Sorrow’. Na de vele muzikale uitstapjes van de voorbije jaren, belooft de bard hier terug te keren naar de akoestische roots van zijn eerste solowerk. De indrukwekkende gastenlijst, met ouwe getrouwe Greg Dulli, Warren Ellis, Adrian Utley van Portishead en zelfs John Paul Jones doet alvast het beste verhopen. (rv)

 

Matt Berninger – ‘Serpentine Prison’

Release: Nog niet bekend

The National hoeven we u niet meer voor te stellen, frontman Matt Berninger evenmin. De rockster in het lichaam van een wiskundeleerkracht kondigde een soloplaat aan. En dat is altijd iets om naar uit te kijken. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een album met een hoop gaststemmen, iets waar de laatste plaat van The National een beetje in verdronk. Gelukkig moesten we maar één keer naar single Walking On A String luisteren om tot volgende conclusie te komen: dit zou wel eens een fantastisch mooie plaat kunnen worden. (ja)

 

Ed O’Brien (EOB)

Release: Nog niet bekend

Nog een topmuzikant die solo gaat: Ed O’Brien. Misschien niet de meest klinkende naam, maar als we zeggen dat zijn vaste strijdmakkers Jonny Greenwood en Thom Yorke zijn, weet u natuurlijk genoeg. Bij Radiohead voorziet O’Brien de songs van een heerlijke sfeertje en op de vooruitgestuurde single Brasil herkennen we dezelfde Sturm und Drang naar sfeerschepping, maar met een dansbaar kantje. 

 

Pearl Jam – ‘Gigaton’

Release: Nog niet bekend

Nooit was het zo stil rond Pearl Jam als de afgelopen zeven jaar. Het laatste muzikale wapenfeit van Eddie Vedder en co. dateert alweer uit 2013, maar met de nakende wereldtournee in het vooruitzicht zit er gelukkig ook nieuwe muziek aan te komen. Het centrale thema op de nieuwe plaat zal, net als bij Moby, de klimaatproblematiek worden. Zo begint het er stilaan naar uit te zien dat Greta Thunberg met een gerust geweten en een volle zak platen weer naar school kan gaan.

 

Spinvis

Release: Nog niet bekend

Drie jaar na 'Trein, Vuur, Dageraad' laat 's werelds grootste Nederlandstalige bard een nieuw album los op uw ziel. Veel gaf Spinvis nog niet vrij, maar dat hoeft ook niet, Erik De Jong staat altijd garant voor een samenhangende verzameling steengoede nummers die zo een poëtisch canon in kunnen. Wie nood heeft aan een zoethoudertje kan luisteren naar Parel, een lied naar het schilderij van Vermeer, geschreven in opdracht van het Mauritshuis. (kv)

 

Fontaines D.C.

Release: Nog niet bekend

Deze Ieren bliezen in 2019 de muziekwereld weg met 'Dogrel', een rauwe postpunkplaat over opgroeien in Dublin. Tussen het touren door vond de band als bij wonder tijd om een tweede worp te concipiëren. De fonteinen werden naar eigen zeggen beïnvloed door The Beach Boys, met een dromerigere en detailrijkere klank tot gevolg. Wij zijn alleszins nieuwsgierig hoe The Beach Boys klinken wanneer ze door de postpunkmangel worden gehaald. (kv)

 

Whispering Sons

Release: Nog niet bekend

Sinds de band het debuut ‘Image’ op de wereld losliet, leken de superlatieven wel in korting te staan. Gelukkig wist Whispering Sons de lovende woorden met elk optreden van meer kracht te voorzien. In december lieten de Limburgers voor het eerst de grote zaal van de AB vollopen en konden we al wat nieuw materiaal horen. Songs die alvast het beste doen vermoeden voor de "moeilijke tweede". Hopelijk gooit die tour met Editors niet te veel roet in ons postpunk-eten.

 

dEUS

Release: Nog niet bekend

“Hoog tijd voor een nieuwe plaat. We hebben lang genoeg oude brol gespeeld.” Met deze weinig subtiele uitspraak kopte de meest prominente krant van ’t Stad het interview met dEUS-frontman Tom Barman. Na een fantastische maar intensieve dEUS plays ‘The Ideal Crash’-tournee kunnen we de beste man wel begrijpen. Bovendien is het hoog tijd voor echte gitarist Bruno De Groote om zijn stempel op dEUS te drukken. Wij zijn alvast benieuwd.

 

The Strokes

Release: Nog niet bekend

Enkele weken geleden namen we afscheid van een muzikaal bijzonder mooi decennium. Helaas hebben The Strokes niet veel bijgedragen aan de mooie herinneringen tussen 2010 en 2019. Een vaststelling die ook Julian Casablancas deed in december: “The 2010s, whatever the fuck they’re called, we took ‘em off. And now we’ve been unfrozen and we’re back." Tijd om terug orde op zaken te stellen, heren.

 

Amenra 

Release: Nog niet bekend

‘Mass VI’ dateert alweer van 2017. Intussen bracht de band nieuwe composities voor gelegenheidsconcerten ('Gone West' in de zomer van 2018, de eigen vuurspektakels in 2019) en werken ze aan de soundtrack die ze in april live zullen brengen in Brugge en Turnhout. Bovendien spotte onze spion vorige week enkele bandleden op hoogtestage in de Alpen… Voldoende zuurstof voor een nieuwe plaat? (cd)

Verder brengen ook Lana Del Ray, Mura Masa, IDLES, Bombay Bicycle Club, Kanye West, The Killers, The Weeknd, Red Hot Chili Peppers en een hoop andere artiesten een nieuwe plaat uit in 2020. Wie nu nog niet enthousiast is voor het komende jaar, gaat best terug in winterslaap.

16 januari 2020
Nick Van Honste