Dayanne - In A Silent Way

Dayanne - In A Silent Way

Tom Helsen had het twee jaar geleden al door: een mooiere soulstem dan die van Janne Blommaert vind je niet in Vlaanderen.

Twee jaar geleden mocht de toen tweeëntwintigjarige Janne Blommaert meezingen op If van Tom Helsen. Sinds januari van dit jaar heeft de zangeres een eigen band, samen met toetsenist Daan Demeyer (Brain/Child), een eigen band Dayanne. Beiden leerden elkaar kennen aan het conservatorium in Amsterdam en aan de eerste ep ‘In A Silent Way’ is duidelijk te horen dat het hier om geschoolde muzikanten gaat. Alles klinkt perfect.

“We have found a way”, klinkt het in single Don’t Be Afraid, die je misschien al hoorde passeren op Radio 1. En dat kan je dus wel zeggen. De sound, waarin jazz, pop en soul elkaar omhelzen, is warm als zomerregen. Luister maar eens naar de harpplukjes op No Last Goodbye of de zwoele Rhodesklanken die verspreid liggen over heel de ep, maar vooral in de afsluiter en titeltrack alle ruimte krijgen, allemaal het werk van Demeyer en producer Mathias Stal.

Niets laat vermoeden dat dit een debuut-ep is, zo volwassen klinkt Dayanne. Blommaert beheerst haar stem perfect: van de fluisterzang in Alone Togegher tot de ferme uithalen die ze af en toe tentoonspreidt. En toch krijg je nergens het gevoel dat ze zingt met een air van “Hoor mij eens!” Ze past het volume en toonhoogte perfect aan elke song aan en zelfs de fijnste percussie en de zachtste gitaarstrook heeft een plaats in de mix.

Neem daarbij in rekening dat het duo alle nummers zelf schreef en dan weet je: dit is heel erg straf. Dayanne komt niet binnen "in a silent way", maar met de grote trom voorop door de grote poort!

Niet overtuigd door deze woorden, wordt dan getuige van de releaseshow op 30 april, waarvoor Demeyer en Blommaert zich laten bijstaan door topmuzikanten als Felix De Clerck (Okkupeerder), Simon Raman (Steiger, Mos Ensemble), Eno Meulenbergs (One Trick Pony), Stefanie De Meulemeester (Misses Big Stuff), Billie Bentein (Billie), Elke Bruyneel (Lucy and the Birds), Another String Quartet en Mathias Stal (Pavlove).

23 april 2021
Marc Alenus