#DavidSylvian - Rain Tree Crow - Every Colour Your Are (1991)

#DavidSylvian - Rain Tree Crow - Every Colour Your Are (1991)

Deze week leggen we de focus op één van de meest enigmatische muzikale personages die, wars van platenfirma, publiek of "de markt" de eigengereide weg blijft volgen. (Op fluistertoon:) Dames en heren, uw aandacht voor David Alan Batt, (° 23 February 1958), ook wel gekend als David Sylvian.

Neen, Japan is nooit meer echt samen geweest, maar het project Rain Tree Crow, zes jaar na de split van Japan, was een heuse "bijna-Japan-ervaring". Want David Sylvian was er weer samen met Mick Karn, Richard Barbieri en Steve Janssen met de deskundige hulp van gitarist Phil Palmer en Bill Nelson.

Een prachtige plaat was het gevolg met een geluid dat balanceerde op de grens van meeslepend en desolaat. Iedere Japan-fan zal likkebaarden bij de breekbaarheid dat ook hun laatste werk zo typeerde. Virgin Records drong heel hard aan om het onder de noemer Japan te mogen uitbrengen, maar Sylvian hield het been stijf en opteerde voor Rain Tree Crow.

Naar verluidt verloor fotomodel Cindy Crawford ooit een rechtszaak van Rain Tree Crow. Het ging om onrechtmatig gebruik van een song in één van haar aerobicvideo’s, waarvoor geen toestemming was gevraagd.

Het zou bij die ene Rain Tree Crow blijven en de plaat bleef dan ook een stuk onder de radar, maar de re-release op vinyl in 2019 bleek de muziek nog treffender te verklanken en ook het artwork, afkomstig uit het roadtripboek 'American Roulette' van fotograaf Shinya Fujiwara, kwam nog beter tot zijn recht.

22 april 2021
Laurens Leurs