#DavidSylvian - Japan - Adolescent Sex (1978)

#DavidSylvian - Japan - Adolescent Sex (1978)

Deze week leggen we de focus op één van de meest enigmatische muzikale personages die, wars van platenfirma, publiek of "de markt" de eigengereide weg blijft volgen. (Op fluistertoon:) Dames en heren, uw aandacht voor David Alan Batt, (° 23 February 1958), ook wel gekend als David Sylvian.

 

De entree in 1978 was er eentje die balanceerde op de dunne rand tussen “te laat” - de Britse groep stoeide met glamelementen (New York Dolls, T. Rex, vroege Bowie en Roxy Music) - en “te vroeg” - ze kondigden de hele New Romantics-beweging van begin jaren tachtig aan. Maar de groep had iets! Dat was wel al duidelijk.

Japan, dat was David Sylvian als voorman, geflankeerd door bassist Mick Karn, gitarist Rob Dean, toetsenman Richar Barbieri en broer Steve Janssen als drummer. Opgestart in 1974, brachten ze in 1978 de debuut-lp 'Adolescent Sex' uit (in vele landen werd de plaat uitgebracht als 'Japan' om de controverse rond het woord ‘sex’ in de titel al voor te zijn), waarbij het titelnummer met de voeten vooruit als single werd uitgebracht.

Een rauwe schreeuw om aandacht, die balanceerde op de rand van hardrock en punk. David Sylvian is altijd diep ongelukkig gebleven over het debuut. In 1982 maakte hij het helemaal af met de verklaring: "I regret the first album, 'Adolescent Sex', in the sense that we were too young, too naive to make it. The people around us should have realised that and not had it released. The second album is okay as a first album." Een valse start voor hem, maar wij vonden en vinden het nog altijd een zeer opwindend nummer.

18 april 2021
Laurens Leurs