#DavidSylvian - David Sylvian & Robert Fripp - God’s Monkey (1993)

#DavidSylvian - David Sylvian & Robert Fripp - God’s Monkey (1993)

Deze week leggen we de focus op één van de meest enigmatische muzikale personages die, wars van platenfirma, publiek of "de markt" de eigengereide weg blijft volgen. (Op fluistertoon:) Dames en heren, uw aandacht voor David Alan Batt, (° 23 February 1958), ook wel gekend als David Sylvian.

David Sylvian maakt niet enkel fraaie muziek, hij heeft ook een schare vooraanstaande vrienden om dat mee te doen. Wat te denken van Robert Fripp, de zogeheten “thinking person’s guitar hero”, die met King Crimson geschiedenis schreef en sessies deed op het allerbeste werk van entre autre David Bowie, Brian Eno, Peter Gabriel, Talking Heads en Blondie.

In 1993 sloegen Sylvian en Fripp de hersenen bij elkaar voor 'The First Day', een eerste samenwerking in een reeks van drie waarin ze behoorlijk stevig in de weer waren met rock en funk op hun eigen manier. Opgenomen in Woodstock en New Orleans met topvrienden Jerry Marotta (drummer Peter Gabriel), David Bottrill (co-productie, percussie en samples), Trey Gunn (Chapman Stick) en Marc Anderson (percussie).

Zoals al aangegeven: behoorlijk stevig zonder al te veel productie en met veel groove leverde het een erg goede plaat op, de moeite van het ontdekken zeker waard.

24 april 2021
Laurens Leurs