#DavidSylvian - David Sylvian - Red Guitar (1984)

#DavidSylvian - David Sylvian - Red Guitar (1984)

Deze week leggen we de focus op één van de meest enigmatische muzikale personages die, wars van platenfirma, publiek of "de markt" de eigengereide weg blijft volgen. (Op fluistertoon:) Dames en heren, uw aandacht voor David Alan Batt, (° 23 February 1958), ook wel gekend als David Sylvian.

Eén van de sleutelplaten in ons kotleven op de campus van de VUB. aan de Pleinlaan in Brussel was 'Brilliant Trees', die ons bovendien door menig lastig studiemoment laveerde, want het was een heilzame, rustgevende plaat, die de mentale kracht fors aan kon sterken. Zeven nummers slechts, maar de stijlvolle mix van funk, jazz, pop, rock en ambient werkte perfect.

David Sylvian had dan toch gelijk gekregen, toen hij Japan op het hoogtepunt ontbond en alleen verder ploegde. Alhoewel, zo heel alleen was de man nu ook weer niet, want hij liet zich bij de opnamen omringen door klinkende namen als trompettist Jon Hassell, multitalent Holger Czukay, toetsenwonder Ryuichi Sakamoto, bassist Danny Thompson, trompettist Mark Isham en toch ook broer Steve Janssen en Richard Barbieri uit de resten van Japan.

We kiezen voor de openingssingle Red Guitar, die handelde over de rode gitaar die hij de hele tijd bespeelde tijdens de periode met Japan. Een tikje oneerbiedig recenseerde ene Dylan Jones voor Record Mirror als volgt: "Through the mesh, through the ferns, behind the mask and out on his own we find the reluctant pop-star David Sylvian, taking yet another MOODIST pose on the single sleeve. Not a stunning debut by any means, but an adept performance, even if it has got too many atmospherics and 'Aladdin Sane' piano fills".

Maar de tijd heeft hem terechtgewezen, want het is een classic album geworden dat de lat voor Sylvian heel hoog legde. Voor de stemmige video werd gebruik gemaakt van de diensten van Anton Corbijn, die zich liet inspireren door het werk van Britse fotograaf Angus McBean en meer bepaald door diens foto van actrice Flora Robson uit 1938, die hij voor de gelegenheid liet lipsyncen op de strofe met toestemming van McBean zelve.

21 april 2021
Laurens Leurs