Dark Tropics

Dark Tropics

Het uit Belfast afkomstige pop-noir-duo Dark Tropics had grootse plannen voor 2020. 

Op 14 februari 2020 brachten ze een eerste single Badlands uit. Dit zou gevolgd worden door optredens en later op het jaar door het debuutalbum. Maar toen werden die plannen verstoord door een virus dat iedereen aan zijn huis heeft gekluisterd. Links en rechts worden evenementen afgelast wegens te gevaarlijk voor de globale volksgezondheid, maar dit zorgt er wel voor dat nieuwe artiesten/bands zoals Dark Tropics het zwaar te verduren krijgen. Want deze evenementen zorgen voor naamsbekendheid en die naamsbekendheid zorgt ervoor dat muziek verkoopt. En voor een nieuwe groep is dit uiteraard van cruciaal belang.

Laat ons even teruggaan naar 14 februari. Badlands wordt uitgebracht als debuutsingle. Inderdaad, Valentijn werd uitgekozen voor de publieke start van deze groep. Maar die eerste single heeft maar weinig te maken met die zeemzoeterige bedoening. In plaats daarvan gaat het nummer over de minder aangename kant van de liefde: bedrog, pijn en liefdesverdriet. Iets waar zangeres Rio jammer genoeg mee vertrouwd is. 

En dat gevoel hoor je ook terug in de tekst en de sound van het nummer. Wanneer je goed naar de tekst luistert, kan je zelfs het verhaal voor je zien afspelen. De liefde komt aan je deur kloppen en je laat die binnen in je leven. De liefde is echter zo hard aanwezig dat je zelf niet kan zien dat dit wel eens een fout zou kunnen zijn. Geleidelijk aan ontplooit dit zich voor je ogen en naar het einde toe besef je die fout.

De tekst wordt ondersteund door een humeurig klinkende piano en door melancholische strijkers. De zachte, eerder jazzy aanvoelende stem van Rio maakt het plaatje compleet. Men slaagt erin om in drie minuten tijd een volledig liefdesverhaal te vertellen. Iets waar zelfs doorwinterde artiesten niet altijd in slagen.

Het debuut van Dark Tropics is voor ons alvast meer dan geslaagd en we kijken dan ook reikhalzend uit naar het album. We kunnen enkel hopen dat dit Noord-Ierse duo de huidige crisis goed doorkomt en de moed niet opgeeft, wanneer het op hun muziek aankomt.

17 april 2020
Marjolein De Smet