Dandy Davy

Dandy Davy

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van 'A Winner's Day In Hell Today', het debuut van Dandy Davy uit 2010, en de vijfde verjaardag van opvolger 'Destination Bigger Tree' (2014), verschenen de twee albums respectievelijk voor het eerst én opnieuw op de digitale platformen via de goede zorgen van Fons Records.

Dandy Davy zag het levenslicht eind 2001 als een muzikaal solo-project van Houthulstenaar en beeldend kunstenaar Davy Vercaigne. Van bij het begin zijn een aantal kenmerken aanwezig: de absurde en bij wijlen provocerende humor, maar evengoed de vertwijfeling en melancholie - van gebroken liefdes of van het leven zelf. Op zijn typerende manier zingt hij zijn liedjes: onverstoorbaar en vol overtuiging, maar toch zo breekbaar vanwege de schijnbaar beperkte zang- en gitaartechniek.

Bekend, of berucht, wordt hij pas wanneer hij begin 2007 onverwacht en onvoorbereid met een stand-upcomedy-act in de finale van de Canvas Comedy Cup terechtkomt. Na deze omweg keert hij terug naar zijn eerste liefde: het schrijven van intense, eerlijke songs. Met succes: eind 2007 bezorgen die songs en performances hem een plaats in de finale van het muziekconcours Westtalent en wordt hij tegelijk opgenomen in het '100% Puur'-circuit van Poppunt.

Met zijn debuut-cd ‘A Winners Day In Hell Today’ (2010) heeft Dandy Davy daarna een collectie eenvoudige maar goudeerlijke songs in elkaar geknutseld. In de studio van Erik Van Biesen (bassist bij Gorki from Belgium en producer) werd de waanzin van weleer getransformeerd in dertien kleine liedjes die aanschurken bij dat wat E of Daniel Johnston ook presteren: de eigen ellende omzetten in universele waarheden. Met de single Smoking In The Sun schreef Dandy Davy zijn eigen Perfect Day (Lou Reed), een schijnbaar perfect plaatje waaronder een heel donkere wereld verscholen zit. Ook elders op de plaat relativeert Dandy Davy het eigen lijden en met zijn heerlijk lijzige stem bezingt hij het leven.

In 2010 wint Dandy Davy de prijs voor Jong Muziek op Theater Aan Zee in Oostende. Het prijzengeld gebruikt hij voor de opname van een volgende plaat, 'Destination Bigger Tree', die in 2014 verschijnt. Op de plaat speelt Luc De Vos banjo op enkele tracks en ook Tiny Legs Tim, Little Trouble Kids en muzikanten van Raketkanon, Gorki en tomàn zijn erop te horen.

Voor hun verjaardag werden de twee albums geremasterd door de Franse Welshman JP LeMix, die destijds ook als engineer, mixer en co-producer betrokken was bij de opnames.

Beluister ze hieronder:

14 december 2019
Marc Alenus