daMusics beste twintig

Achtergrond

Nog een laatste keer blikken we achterom naar 2013. U heeft wellicht nog wat zakgeld over en die wilt u goed besteden. Daar willen wij u graag bij helpen. De voorbije veertien dagen presenteerden we u reeds de lijstjes van onze redacteurs en uit al die lijstjes puurden we de beste twintig albums van het voorbije jaar. Rest ons alleen nog te wensen dat 2014 minstens even boeiend mag zijn als het voorbije jaar op muzikaal gebied.

daMusics beste twintig



In het totaal nomineerden onze redacteurs 169 albums via hun top 10 voor deze allesomvattende superlijst van de twintig beste albums van het jaar. We serveren ze u in omgekeerde volgorde en plaatsten er telkens een citaat bij van de redacteur die de plaat recenseerde.

 

 

 

 

20. Chantal Acda - 'Let Your Hands Be My Guide'

19. James Blake - 'Overgrown'

18. Volcano Choir - 'Repave'

17. Nils Frahm - 'Spaces'

16. Agnes Obel - 'Aventine'

15. Girls In Hawaii - 'Everest'

14. Editors - 'The Weight Of Your Love'

13. Vampire Weekend - 'The Vampires Of The City'

12. Foxygen - 'We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic'

11. Daughter - 'If You Leave'

10. Queens Of The Stone Age -'...Like Clockwork'

"‘…Like Clockwork’ is een plaat waarop Queens Of The Stone Age perfectioneert waar we ze al van kenden en dat combineert met nieuwe, uiterst interessante richtingen. Vraag het ons binnen enkele jaren nog eens, maar het zou best kunnen dat ‘…Like Clockwork’ het grote Queens Of The Stone Age-meesterwerk is." (gv)

Dit album stond in drie van de ingediende lijstjes, een keer op een tweede plaats, één keer op plaats drie en ook een keer als vierde keuze. Dat leverde 22 punten op.

9. Laura Marling - 'Once I Was An Eagle'

"Dit vierde album van de nog piepjonge Marling is dan ook ontegensprekelijk een meesterwerk. Het voelt aan  als een donkere monoliet, maar dan wel eentje waar af en toe schitterende gensters van afspringen." (ma)

Vier van onze redacteurs hebben deze plaat in hun top 10 gezet. (sb) zette het zelfs helemaal bovenaan. De totaalscore voor deze plaat was 24 punten.

8. Haim - 'Days Are Gone'

"‘Days Are Gone’ is zeker geen slechte plaat, maar is alsnog iets te eenzijdig. Naast de vier bekende singles valt er weinig vernieuwends te rapen. Alle songs liggen echter goed in het gehoor. Bovendien zijn de volgens ons beste nummers al eerder uitgebracht. Met ‘Days Are Gone’ levert Haim een degelijk debuut af en bewijzen ze dat ze meer dan een hype zijn. We hopen dat ze in de toekomst echter niet met degelijke, maar met topplaten op de markt komen." (pb)

Ondanks de genuanceerde conclusie stonden de drie zusjes drie maal op de tweede plaats in een lijstje van onze redacteurs. Dat was goed voor 27 punten.

7. Deerhunter - 'Monomania'

"Ondanks alles blijft het album een vreemde aantrekkingskracht uitstralen, alsof het echt iets gaat zeggen over uw en mijn leven. En misschien doet het dat ook. Maar dan heel eventjes. Het enige dat we na luisterbeurt twee of drie wel vinden is dat dit: onrustige karakter van de muziek van Deerhunter ook op ons gaat afstralen. Misschien is dat wel de hele opzet van ‘Monomania’: die lusteloosheid van het niet weten wat te denken ook afvuren op de luisteraar. ‘Monomania’ hoort de ontvanger volledig te ontregelen." (bv)

Dook ook op in drie lijstjes en maar liefst tweemaal helemaal bovenaan. Score: 28 punten.

6. Arctic Monkeys - 'AM'

"Na het beluisteren van Knee Socks doen de Britten ons de wenkbrauwen fronsen. Wie dacht dat de eerder besproken riff van Do I Wanna Know? de beste van het album was, zat ernaast. De absoluut fantastisch klinkende vocals in combinatie met die riff staan garant voor een van de hoogtepunten van de plaat. U voelt al lang aan uw nierstenen natuurlijk: ‘AM’ is een redelijk geweldige plaat en een meer dan geslaagde opvolger voor ‘Suck It And See’. Is het te vroeg om nu al uit te kijken naar de zesde van Arctic Monkeys?" (jb)

Haalt evenveel punten als nummer zeven, maar stond wel in vier lijstjes. Eén keer schoten de Arctic Monkeys de hoofdvogel af.

5. Unknown Mortal Orchestra - 'II'

‘II’ gaat verder waar het titelloze debuut van Unknown Mortal Orchestra ophield. Niet verrassend met zo’n titel natuurlijk, maar verrassend zijn wel de hoogtes waarop Ruban Nielson zijn muziek weet te tillen want terwijl ‘Unknown Mortal Orchestra’ een leuk visitekaartje was, is dit album niets minder dan het openbeuken van de Grote Poort." (ma)

Waarschijnlijk het oudste album in deze lijst, want de recensie verscheen al op 29 januari 2013, maar zoals voorspeld, was dit een topper die in maar liefst zes eindejaarslijstjes opdook en zo 34 punten scoorde.

4. Kurt Vile - 'Wakin On A Pretty Daze'

"Hoewel ‘Wakin On A Pretty Daze’ vrolijker van toon is dan Viles vorig werk is dit meer van hetzelfde. Is dat echter slecht? Nee, zeker niet. Kurt Vile is een kei van een songschrijver en hij wordt steeds beter. Nooit gaat dit album vervelen, steeds weer trekt het je mee in zijn zalige loomheid. ‘Wakin On A Pretty Daze’ is het ideale zomeralbum en een nieuwe etappe in de mooie carrière van Vile. Aan te raden bij een fris pintje, een koud buffet eventueel aangevuld met een atypische kruidenmix." (kv)

Ja, heel wat van onze redacteurs konden deze slacker wel appreciëren. Dit album haalde zes lijstjes, net als dat van Mortal Orchestra, maar deed het nog iets beter, want haalde in totaal 39 punten.

3. ARCADE FIRE - 'REFLEKTOR'

"Die van Arcade Fire tonen zich op ‘Reflektor’ naast briljante muzikanten en songschrijvers ook weer verhalenvertellers. Vraag ons met het pistool tegen het hoofd welke nummers we uit ‘Reflektor’ zouden willen uitlichten en we sterven liever. ‘Reflektor’ is immers een album waarbij de som meer is dan de delen, een ervaring als het ware. Luisteren is dus de boodschap. En nog eens luisteren. En nog eens. Tot elk van die weerbarstige prachtnummers op ‘Reflektor’ u even dierbaar zijn." (gv)

Streed met 'Random Acces Memories' van Daft Punk ook om de titel van meest overschatte album van het jaar, maar haalt toch maar mooi de derde plaats in deze lijst. Negen van onze redacteurs zetten de Reflektors dan ook in hun top 10 van het voorbije jaar en daarmee scoorden ze 39 punten. Evenveel als Kurt Vile dus, maar wel vaker vernoemd.

2. THE NATIONAL - 'TROUBLE WILL FIND ME'

"‘Trouble Will Find Me’ is de zesde plaat van The National, maar hun grote doorbraak beleefden ze pas met hun vorige, het uit 2010 daterende ‘High Violet’. Die plaat wordt nu al – terecht – door velen beschouwd als één van de beste platen aller tijden. Anderen blijven dan weer vasthouden aan vroeger werk uit ‘Alligator’ en ‘Boxer’. Wij hebben goed nieuws voor beide groepen: ‘Trouble Will Find Me’ trekt de lijn van ‘High Violet’ verder en is tegelijkertijd minder instant en bezit meer de breekbaarheid van bijvoorbeeld ‘Boxer’."(gv)

Vlaanderen ging nogmaals plat voor The National en zo ook onze redactie. Deze plaat dook ook op in negen eindejaarslijstjes en schoot tweemaal de oppergaai af. In het totaal doet deze plaat het nog bijna dubbel zo goed als de nummer drie in deze lijst, want ze scoorde maar liefst 60 punten.

1. NICK CAVE & THE BAD SEEDS - 'PUSH THE SKY AWAY'

"Hoewel Nick Cave nooit uit de schijnwerpers is verdwenen, is het toch alweer vijf jaar geleden dat hij nog eens een plaat heeft gemaakt met zijn Bad Seeds. ‘Dig!!! Lazarus Dig!!!’ werd in 2008 niet overal op gejuich onthaald, maar blijkt bij het herbeluisteren een toch meer dan behoorlijke plaat. Nu is er ‘Push The Sky Away’. En het kan bijna niet anders of deze wordt wel overal op gejuich onthaald. ‘Push The Sky Away’ is namelijk goed. Erg goed. Briljant. Geniaal." (gv)

Het lijkt wel alsof je album moet gerecenseerd zijn door (gv) om hier te scoren! Ook het allerbeste album van het voorbije jaar ging door zijn handen. Ook acht andere collega's hebben deze plaat in hun top tien gezet en maar liefst drie van hen deden dat helemaal bovenaan. Dat maakte dat Nick Cave met 65 punten ging lopen en met de vingers in de neus deze eerste plaats behaalde.

 

Voor meer details over 2013 door de bril van daMusic. Kunt u hier terecht.

2 januari 2014