daMaskers

daMaskers

We zijn het ondertussen gewend: het mondmasker. Maar maskers worden in de muziek al langer gebruikt. Niet als bescherming tegen een virus, maar als onderdeel van de act. Een onvolledig overzichtje.

  1. The Residents.

De allereerste band die maskers droeg, is waarschijnlijk The Residents. Zij zijn actief sinds 1969 en tot op de dag van vandaag zijn de leden er in geslaagd hun identiteit te verbergen. Tijdens concerten dragen ze vaak een grote oogbol die het hele hoofd verbergt met daaronder een kostuum. George Harrison werd als een van de eerste leden genoemd, maar er zijn natuurlijk tal van theorieën. De enige waarover we echt zeker zijn is Hardy Fox. Hij was een van de stichtende leden en een van de belangrijkste songschrijvers, maar hij overleed in 2018.

  1. Peter Gabriel

Ook al droeg hij ze niet altijd, toch was ook Peter Gabriel een van de eersten om maskers te dragen als lid van Genesis. Soms hield hij het bij wat schmink en een kostuum, maar vaak ging het ook om echte maskers zoals in onderstaande compilatie te zien is.

  1. Slipknot

Wie maskers zegt, zegt Slipknot. De band bracht zijn debuut uit op de grens van het nieuw millennium en is, een korte pauze niet te na gesproken, ook al meer dan twintig jaar actief. In tegenstelling tot The Residents is de identiteit van de negen (9!) leden wel bekend. Waarom de band dan wel maskers draagt, vertelde Corey Taylor in 2002: “It's our way of becoming more intimate with the music. It's a way for us to become unconscious of who we are and what we do outside of music. It's a way for us to kind of crawl inside it and be able to use it."

  1. SBTRKT

Londenaar Aaron Jerome heeft al een poosje niets meer van zich laten horen, maar iedereen herinnert zich SBTRKT wel, de man die vaak werkt met gastzangers en zichzelf in een mbira-masker hult dat hij oppikte tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Het masker insinueerde dat de man zwart was, maar in feit is Jerome een Engelse bleekscheet.

  1. Dr. Lektroluv

Ook België heeft een gemaskerde artiest en nee, dan bedoelen we niet The Masked Singer. Al sinds 2010 draagt de Belgische dj Stefaan Vandenberghe zijn bekende groene masker als Dr. Lektroluv. Daarvoor werkte hij bij radio S.I.S in Gent waar hij tijdens ‘Behind The Beat’ elektronische underground muziek draaide en als dj Stefaan op de KAOS-feestjes in de Cherrymoon.

  1. Pussy Riot

Soms dienen maskers ook echt voor veiligheid zoals bij het Russische Pussy Riot. Zij hullen zich in skimaskers om toch enigszins uit de greep van de Russische politie te blijven. Helaas voor hen lukte dat niet altijd zoals in 2012 toen ze actie voerden in de Christus De Verlosser kathedraal te Moskou.

  1. Tyler, The Creator

Misschien haalde Pussy Riot het idee van de skimaskers wel bij Tyler, The Creator die als lid van Odd Future skimaskers droeg met omgekeerde kruisen erop. In 2011 droeg hij een vossenmasker op de cover van Billboard waarmee hij wilde zeggen dat alle andere rappers kippen waren. Maar het meest enge masker dat hij droeg, was wel in de deze video van Who That Boy.

  1. Hollywood Undead

Deze Amerikaanse rap-rockband heeft de gewoonte om voor elke show pseudoniemen te gebruiken en maskers op te zetten. De soorten maskers veranderen met de release van elk nieuw album en hebben meestal een interessante betekenis. Een personage uit de groep genaamd Funny Man eert bijvoorbeeld Mexicaans worstelen met zijn maskers, terwijl ex-lid Deuce telkens een masker droeg ​​dat zijn favoriete kleuren benadrukte. In december van vorig jaar kwam hun meest recente album uit.

  1. Lordi

Dat je met maskers ook het songfestival kon winnen, bewees Lordi in 2006. De zanger en zijn vrouw maakten zelf de maskers en kostuums voor de band. En wie dacht dat het ze een one trick pony waren… vorig jaar brachten de Finnen nog een nieuw album uit. Hun tiende zowaar.

  1. MF DOOM

Eindigen doen we natuurlijk bij MF DOOM, het personage dan Daniel Dumile creëerde als een alter ego met een achtergrondverhaal waarnaar hij in zijn muziek kon verwijzen. Het masker leek op dat van Marvel Comics-superschurk Doctor Doom, die wordt afgebeeld op de cover van Dumile's debuutalbum ‘Operation: Doomsday’ uit 1999. Dumile droeg het masker tijdens optredens en zou zonder niet meer gefotografeerd worden. Latere versies van het masker waren gebaseerd op een propmasker uit de film Gladiator uit 2000.

Dumile gebruikte soms stand-ins om in het masker op te treden, wat hij zag als een "logische uitbreiding" van het concept. Tijdens een show in Toronto werd een van hen weggejouwd door het publiek. Dumile beweerde aanvankelijk dat hij was afgevallen en er dus anders uitzag en klonk.

In november 2019, tijdens zijn optreden op het Adult Swim Festival, kondigde Flying Lotus (ook niet vies van een masker nu en dan) aan dat hij op het podium zou worden vergezeld door Dumile; in plaats daarvan werd onthuld dat de gemaskerde figuur die op het podium verscheen, komiek Hannibal Buress was. Dumile's betrokkenheid bij de grap is niet bevestigd. In oktober van dit jaar overleed Dumile. Zijn vrouw maakte het overlijden pas op oudejaar bekend.

3 januari 2021
Marc Alenus