daGlazenBol - deel 1

Achtergrond

Met een kalkoenpoot in de ene en een glas champagne in de andere hand verzamelden enkele van onze redacteurs zich rond daGlazen bol. Ze vormden een cirkel en onder het uitspreken van geheime formules tuurden zij in daGlazenbol in de hoop daarin de doorbraken voor 2013 te zien. En kijk: deze dertien gaan het in 2013 helemaal maken.

daGlazenBol - deel 1



1. Tom Odell

Elk jaar breken er weer een aantal jonge veelbelovende singer-songwriters door. Tom Odell is er eentje, die in 2013 alle ogen op zich gericht zal hebben.

Tom Odell stond niet alleen op de traditiegetrouwe lijst die de BBC elk jaar opstelt met daarop de beloften voor het te komen jaar, maar won onlangs ook nog de Britse Critics’ Choice Award. In het verleden werd die al gewonnen door AdeleFlorence & The Machine en Ellie Goulding.

De jonge blonde pianogod is tweeêntwintig jaar oud en bracht in 2012 zijn eerste ep ‘Songs From Another Love’ uit. De radiostations ontdekken rond deze tijd zijn eerste single Another Love. Een optreden in de Botanique kan niet lang meer op zich laten wachten.

2. Petite Noir

In de categorie "Belgen van 2013" zal Yannick Ilunga zeker in de kopploeg zitten. Wie? We vergeven u de vraag, want de tweeëntwintigjarige, in Brussel geboren Ilunga (half Congolees, half Angolees) heeft nog geen album uit en zelfs een officiële single is er nog niet.

Maar hij bracht wel eerder in eigen beheer en onder zijn artiestennaam Petite Noir een 7” uit met de titel Till We Ghosts. Die werd opgepikt door o.a. Pitchfork en BBC Radio 1 en Double Six was er als de kippen bij om het jonge talent te tekenen.

Op 18 februari komt zijn eerste single Disappear uit bij dat label en ondertussen wordt er ook naarstig gewerkt aan een eerste album. Petite Noir zal niet uit de belangstelling verdwijnen in 2013!

3. Atoms For Peace

Radiohead heeft in 2012 hun ‘King Of Limbs’-tour afgerond, maar toch hebben Radioheadfans ook in 2013 iets om naar uit te kijken: Atoms For Peace.

Atoms For Peace werd in 2009 opgericht en was bedoeld om de nummers uit ‘The Eraser’, de soloplaat van Thom Yorke (2006) live te kunnen brengen. De band bestaat uit Thom Yorke, Flea (bassist Red Hot Chili Peppers), Radiohead-producer en vertrouweling Nigel Godrich en Joey Waroncker (drummer bij Beck en R.E.M.).

De plaat zal ‘Amok’ heten en wordt uitgebracht op 25 januari. Eerste single Default belooft het allerbeste.

4. Fidlar

Dat Fidlar anno 2013 nog een band is, mag al een succes heten, gelet op de hoeveelheden drugs en goedkoop bier, die het viertal verzette sinds hun oprichting in 2009.

Dat dit zootje ongeregeld ondertussen een volwaardig album klaar heeft, dat begin 2013 via Wichita Recordings uitkomt, is zelfs een wonder.

Fidlar absorbeerde naast een overdosis alcohol invloeden van Germs, Black Flag, The Misfits, Blink 182, FEAR, CCR en Warron Zevon en kotst die nu uit in veertien songs.

Die handelen over het saaie, dagelijkse leven van de punkbandleden: het meisje dat niet terug belt, de ex die een hoer blijkt, de verloren gsm, de brakke auto, de minstens even brakke vrienden, de drugs,…

Nog niet overtuigd? Dan heb je ze gemist op Pukkelpop. Maak dat goed op 4 maart in de Trix bar.

5. Communist Daughter

Aan het begin van de naughties leidt Johnny Solomon het bejubelde Friends Like These. Tot een spiraal van drank, drugs en mentale problemen hem ertoe noopt de muziek de rug toe te keren.

Enkele jaren later leert hij zangeres Molly Moore kennen. Communist Daughter wordt boven de doopvont gehouden en ze leveren in 2010 het onwaarschijnlijk mooie ‘Soundtrack To The End’ af (beluister de magistrale titeltrack), een plaat die buiten de Amerikaanse Midwest echter niet al te veel potten breekt.

Solomon laat zich daarna succesvol opnemen in een ontwenningskliniek en verlooft zich met Moore. Eerder dit jaar brengt de band de ep ‘Lions & Lambs’ uit, die ons met nummers als GhostsSpeed of Sound en City Love (live) met kwijlende bek doet uitkijken naar wat 2013 zal brengen.

Een absolute aanrader voor iedereen die van melancholische pop met sterke melodieën houdt!

6. MS MR

Het New Yorkse duo MS MR is behoorlijk karig met informatie. Behalve hun namen, Lizzy Plapinger en Max Hershenow, is er nagenoeg niets over de twee bekend.

Desondanks – of misschien net niet – hebben ze ons het afgelopen jaar verschillende keren stil gekregen met de tracks die ons via Tumblr en de blogwereld ter ore kwamen.

De donkere sferen, en de bezwerende stem van Plapinger, roepen al snel vergelijkingen op met Florence of Lana Del Rey. De eerste vier nummers van de groep zijn nu verschenen op de ep ‘Candy Bar Creep Show’.

Beluister tracks als Hurricane, Dark Doo Wop of Bones en kruis met ons de vingers dat volgend jaar meer van dat lekkers brengt.

7. Little Green Cars

De adelbrieven: voorprogramma van The Antlers en Daughter. De plannen: SXSW, Eurosonic  en voorprogramma van Jake Bugg. Little Green Cars staat aan het begin van een veelbelovende carrière. En de nominatie in de BBC Sound of 2013 zal dit vijftal uit Dublin gegarandeerd op de kaart zetten.

Maar nog voor dit bekend was lagen deze folk/countryrockers al onder contract bij het Glassnote label, waar ze in gezelschap van Mumford And Sons en Phoenix verkeren. Waarom? Omdat slechts twee nummers in de grote Spotifycatalogus en de filmische clip van The John Wayne genoeg moeten zijn om u te kunnen overtuigen van hun potentieel! Indie-wereld weze gewaarschuwd: ze komen… in kleine groene autootjes.

Andreas Hooftman, Bram Serpieters, Geert Verheyen, Marc Alenus

2 januari 2013