Dag na Dag door Les Nuits Botanique

Achtergrond

Op 7 mei beginnen Les Nuits Botanique. In de Botanique zijn in "normale" omstandigheden al vier zalen beschikbaar, maar voor een periode van tien dagen is zelfs dat niet voldoende, wordt het terrein uitgebreid met een tent in de mooie Brusselse tuin en wordt bovendien ook het museum opengesteld. Wie in de meer dan honderd concerten zijn weg niet meer vindt helpen we graag op weg door onze eigen favorieten voor te stellen. Ziehier onze tips, van dag tot dag.

Dag na Dag door Les Nuits Botanique



Vrijdag 7 mei
Op een openingsavond moet er gedanst worden, dat is de wet. Aangezien Paul Kalkbrenner volledig uitverkocht is, gaan wij voor de nieuwe Britse hype van We Have Band. Volgens de beschrijving op Last.fm combineren ze de groove van Talking Heads met het beste van Hot Chip. De ideale ingrediënten voor een feest.

Of anders kan u de mannen met baarden van Archie Bronson Outfit te kap'ren zien varen. Met 'Coconut' sloegen zij een gammele brug tussen wilde blues en dansbare rock. Wees er in elk geval van overtuigd dat de vlammen de zaal zullen uitslaan tijdens dit concert. Voor een brandblusapparaat moet u wel zelf zorgen.

Zaterdag 8 mei
Onze Waalse vrienden van MLCD - The Band Formerly Known as My Little Cheap Dictaphone - komen in het Koninklijk Circus hun Popopera voorstellen inclusief volledig decor en orkest. Een vertoning die slechts drie keer zal opgevoerd worden omdat ze duur is. Geen twijfel mogelijk: de tickets van 22 euro per stuk zijn de investering waard.

Zondag 9 mei
Admiral Freebee draait ondertussen al zo lang mee dat sommigen hem beu beginnen worden, maar wij niet. Wat meer is: Woodpigeon speelt het voorprogramma. Lieflijke folkliedjes met strijkers. Het is niet echt nieuw, maar ze doen het wel op een manier die je weet te raken. Hun nieuwste plaat 'Die Stadt Musikanten' is een pareltje waarbij wij meermaals moesten denken aan het beste van die andere folkgrootheid, Sufjan Stevens, maar de orkestratie is eenvoudiger gehouden en weet desondanks toch de nodige snaren te raken. Dit wordt een concertje om stilletjes van te genieten.

Maandag 10 mei
Oorspronkelijk stond Hole op het programma, maar weduwe Cobain heeft daar met een annulatie een streep door getrokken. Zonde. Het devies van Arno indachtig: le lundi on reste au lit.

Dinsdag 11 mei
Het is een jaarlijkse traditie om tijdens Les Nuits één avond een zaal te vullen met Belgisch talent. In tijden van communautaire wantoestanden waarbij we aan de ene kant niet meer weten hoe de andere kant leeft, laat staan naar welke muziek hij luistert, is het bijna een politiek statement hier naartoe te gaan. Maar voor de muziek kan het ook: 12 groepen waaronder Dez Mona, The Tellers, David Bartholomé (de zanger van Sharko) en Nele Van Den Broeck (onlangs nog in de finale van de Humo's rock rally).

Woensdag 12 mei
Wij hopen dat Dum Dum Girls naar Pukkelpop komen want we moeten en zullen Gil-Scott Heron in de Cirque Royal aan het werk zien. Voor wie hem niet kent: dat is geen schande, we kenden hem zelf ook slechts vaag. Op een luie zondag schreeuwen we al eens 'The Revolution Will Not Be Televized' naar De Zevende Dag om dan verder te kauwen op het kalkoengebraad dat moeder klaargemaakt heeft. Tot zover reikte onze kennis, maar zijn comebackplaat, 'I'm New Here', draait hier rondjes op repeat en heeft ons overtuigd: dit is niet te missen.

Of anders zorgt u ervoor dat er voor het concert van Wintersleep deze keer wel meer dan een handvol toeschouwers opdagen. Intussen heeft dit Canadese vijftal een nieuwe plaat uit ('New Inheritors', hier beschikbaar vanaf 17 mei) waarop ze ongetwijfeld opnieuw aanstekelijke poprocksongs aan de man brengen. Wij zijn al een tijdje fan en het wordt hoog tijd dat u dat ook wordt.

Donderdag 13 mei
Het is zaak er op tijd bij te zijn voor Bear In Heaven. Progrock en psychedelica lijkt op het eerste gezicht niet meteen een gezonde mix, maar Bear In Heaven weet er wel raad mee. Het feit dat dit kwartet uit Brooklyn komt, zegt intussen ook al heel wat, want daar wordt nog steeds erg spannende en invloedrijke muziek gemaakt.

Vrijdag 14 mei
In een rechtvaardiger wereld verkoopt Joanna Newsom een miljoen platen en is Lady Gaga supermarktmuziek. Maar goede muziek zal nooit hapklaar te beluisteren zijn en de soms meer dan tien minuten durende liedjes van deze Amerikaanse hebben meer aandacht nodig dan de gemiddelde luisteraar bereid is te geven. Wie dat wel doet ontdekt een universum van klanken met sprookjes die door een wonderschone fee met een harp worden gezongen. Niet. Te. Missen.

Zaterdag 15 mei
Cocorosie kan soms knap vervelend zijn maar evengoed geniaal. Hun nieuwste plaat hebben wij nog niet gehoord, maar de naar voor geschoven single klinkt veelbelovend. Wat ze ook doen, ze blijven onze favoriete loslopende wilde wijven. In het voorprogramma zitten trouwens de Denen van Efterklang!

Zondag 16 mei
Geen rustdag, deze zondag. De Zweed die schuilgaat achter het pseudoniem The Field heeft ons al een saaie avond bezorgd en al een extatische. Of er nog genoeg energie over blijft om ferm te dansen zal de vraag zijn, maar loom knikkebollen op zijn bedje van beats mag ook.

Of anders gaat u net als ons eindelijk The Books aan het werk kunnen zien. De combinatie van klassieke invloeden met elektronica is al lang niet nieuw meer, maar wat deze heren ermee doen is dat wel. Bovendien hebben ze een voorliefde voor bij hun muziek passende videobeelden. Dit wordt dus een feest voor oor en oog.

Maandag 17 mei
Zonder een volwaardige plaat uit te hebben zijn The Drums er in geslaagd een hype te ontketenen die hen overal voor uitverkochte zalen bracht. Hun concert in de rotonde is nog niet uitverkocht, maar dat kan niet lang meer duren. Hun frisse newwave (dat bestaat dus) is heel aanstekelijk en dit concert is er dan ook eentje om naar uit te kijken. Als extra bonus is er de credibiliteit die je krijgt als je straks op Pukkelpop, wanneer iedereen de groep kent, langs je neus weg kan vermelden dat je ze al gezien hebt.

Et la reste du mai on reste au lit aussi.

3 mei 2010
Kristof Van Landschoot