Daar wordt aan de deur geklopt

Wiki

’t Is de tijd van het jaar. Kinderschoentjes aller landen, verenigt u. Voor de schouw. Terwijl de kinderen op de Heilige Man wachten, duiken wij eens in onze platencollectie op zoek naar heilige bands of songs.

Laten we dicht bij huis beginnen met de oudere dame die een doos liefdessoldaten aan de Sint vroeg. Inderdaad, Liliane Saint Pierre en daMusic: één front!

Even lichtvoetig, maar over het Kanaal, stootten we op Saint Etienne.

Van Britpop naar schoentjegaze is (voor ons) een kleine stap over het dak. Nu Zwarte Piet minder zwart moet, mag ook de Sint wat bleker. We hebben Pale Saints altijd al een onderschatte band gevonden, dus zijn we blij dat ze zo nog eens door de schouw vallen.

Leg wat in mijn laarsje? St. Vincent speelt op zeker en giet drie kilo wortelen in haar roze laklaarzen.

De pieten gaan soms letterlijk door het dak, maar wanneer ze eens figuurlijk door het dak willen gaan, galmt de Australische punk van The Saints door de stoomboot-intercom.

Van The Saints naar All Saints lijkt een kleine stap, maar we vonden het toch een stap te ver. Never Ever. We maken het goed met twee keer All Saints Day: Van Morrison voor de oudste kindjes en And You Will Know Us By The Trail Of Dead voor de rijpere jeugd.

Onlangs nog in Brussel, nu naast onze schoen: The Breeders!

Van heilige naar halfgod, dat was het parcours van Bruce Springsteen toen hij in 1973 besliste niet langer in Sinterklaaspak van deur tot deur te gaan maar liever gewoon liedjes schreef. Op zijn debuutplaat blikte hij nog even terug naar zijn carriereswitch: It’s Hard To Be A Saint In The City.

Die van Grand Blue Heron serveren hun rock roetzwart, dus hun Drone Saint mocht ook in dit lijstje.

Ons kladblok was nog lang, maar we stoppen er gauw mee want, Holy Fuck, daar wordt aan de deur geklopt!!!

Of nee, toch nog rap dat immer flauwe Slinterklaasgrapje ertussen gooien…

6 december 2018
Christophe Demunter