Crobot – 'Rat Child'

Het lijkt een tussendoortje, maar eigenlijk is het meer. De band heeft tijdens de lockdown de kans gegrepen om met enkele bevriende muzikanten - iets waar al langer sprake van was - eindelijk iets te doen. En Crobot heeft dat uitmuntend gevat in de 'Rat Child'-ep.       

Crobot – 'Rat Child'

Het Amerikaanse trio trimmert al enkele jaren stevig aan de weg. En vanaf hun debuut ‘Something Supernatural’ uit 2014 was het al duidelijk: deze band gaat groot worden. Opvolgers ‘Welcome To Fat City’ uit 2016 en ‘Motherbrain’ uit 2019 haalden allebei hoge verkoopscijfers. Onderwijl bleef de band continu toeren. Wie kent de capriolen van zanger Brandon Yeagley met de microstandaard niet? 

Maar ook grote bands moesten plots van de zijlijn toekijken hoe de wereld zich probeert te redden van de pandemie. Het trio bleef niet bij de pakken zitten en nam met enkele vrienden enkele nummers op, die uiteindelijk op deze ep terechtkwamen.

Eerste single en opener is Mountain, met Frank Bello van Anthrax. Ze tourden ooit samen en het bleek te klikken met de drummer, die tijdens de pandemie al geregeld te zien en te horen was bij de covershow van “Two minutes to late night”. Mountain is een lekker pompend, opzwepend rocknummer, heel wat anders dan bijvoorbeeld Everyone Dies, dat meegeschreven en gemusiceerd werd door Steel Panthers Stix Zadina, ook een drummer (maar schijnbaar nogal een lompe - de act tenminste). Hij blijkt over het nodige potentieel te beschikken, Stix speelt piano, bas en wist ook de drumtracks klaar te hebben via verschillende zoommeetings.

Crobot mocht de laatste tour van Steel Panther openen. En daar ontstond de unieke vriendschap. Over de samenwerking zeiden de Crobots, dat het hun poging is om "Queen meets Meatloaf" te doen. Voor hetzelfde geld zou het ook gewoon de soundtrack kunnen zijn bij een James Bond-film, maar daar zit die piano waarschijnlijk voor iets tussen. 

Howard Jones (Light the Torch) kennen ze al lang. Kiss It Goodbye was eigenlijk al voorzien voor het vorige album 'Motherbrain', maar viel uiteindelijk net uit de boot. Eangezien er al twee nummers met "gasten" waren opgenomen, was dit het ideale moment om dit verrassende sleazerocknummer er nog aan toe te voegen. De dubbele zanglijnen met quasi-identieke stemmen maken het tot een unieke song. 

Afsluiter Rat Child is een vette, funky rocktrack, op en top Crobot. Zonder gasten, want die hebben ze in se niet nodig. Wij kijken uit naar de eerste passage van de band, want met deze ep hebben ze nogmaals onderstreept dat ze de koningen van de vuile groovy rock zijn. 

Tot nader order komt de ep enkel digitaal uit. 

12 juli 2021
Bert Gysemans