Creepy clips voor Halloween

Achtergrond

Samhain, de dag waarop de grens tussen onze realiteit en die van de overledenen volgens onze Keltische voorvaders het dunst was. Nog altijd leeft deze idee verder in verschillende culturen. De katholieken maakten er Allerheiligen en Allerzielen van, de commercie Halloween en in Zuid-Amerika hebben ze Dia de los Muertes. Ook voor videoclips zijn zombies, geesten en andere griezels bron van inspiratie zoals blijkt uit volgende selectie.

 

 

Laat ons rustig beginnen met een inlandse band. Amenra heeft in deze clip voor Boden- Spijt niets met dode mensen of bloederige horror, maar weet toch de spanning serieus op te drijven in deze stijlvolle clip in zwart-wit.

Heel andere koek bij die andere inlandse band: The Hickey Underworld. Zij maakten voor Blonde Fire deze gecontesteerde video waarin ze zelf het loodje leggen.

Ook tussen deze clip van Tool en die van Amenra is een link, want ook hier speelt een kistje een belangrijke rol. En ook dit is niet de gemiddelde Halloweenclip, maar eentje die het vooral van de beklemmende en angstaanjagende moet sfeer hebben.

Een van de engste clips ooit is deze van Aphex Twin, geregiseerd door het gestoorde genie Chris Cunningham. Wat er nu het meest angstaanjagend is, de hemelbestormende ritmes, de huilende feedback, de bende weerzinwekkende kinderen, die de stad terroriseren, of de krijsende demon hangt af van je eigen zenuwen.

.

Na deze angstaanjagende, stedelijke omgeving is het tijd voor een rustige boswandeling. Alleen had het meisje in de clip van HEALTH beter gekozen voor een ochtendwandeling dan een nachtelijke trip. Ze wordt al snel achternagezeten door een dolle vent met een machete met niets anders aan dan een onderbroek.

Akkoord, dat was dus geen goed idee. Laat ons dan naar de kermis gaan met Avatar. Daar kan toch echt niets misgaan. Of toch?

Nu we toch obscuur gaan, kunnen we ook niet om de vrolijke jongens van Necrophagia heen. En we waarschuwen iedereen: dit gaat ver, heeeel ver. Gevoelige kijkers dienen zich hier zeker te onthouden.

Even tijd voor een rustpunt achter zoveel bruut, bloederig geweld. Twee jaar geleden ging The Antler King in zee met Earlybird Films voor hun clips. Dat leverde onder andere deze spannende, mysterieuze video op.

Ook Bat For Lashes bewijst dat je geen extreme muziek moet maken om toch eng te klinken. Gooi daar nog wat enge beesten op bmx-fietsjes bij en wat vreemde creaturen en je drijft de spanning netjes op.

Voor we een van de meest controversiële popvideo’s ooit op u loslaten, nodigt Nine Inch Nails u uit om nog een beetje dichter bij het scherm te komen zitten. De clip werd destijds veel gedraaid op MTV, maar dan uiteraard in de gekuiste versie. Gelukkig is er nog Vimeo zodat we u kunnen trakteren op de oorspronkelijke, rauwe clip.

Een van de meest smakeloze popvideo’s kwam bij Animals van Maroon 5. De muziek zelf is een popdeuntje van dertien in een dozijn, maar de clip is “something else”. “Mag het iets meer zijn?”, is een zinnetje dat niet alleen bij de beenhouwer vaak te horen is, maar dat ook in ons hoofd opdook bij het zien van deze beelden.

Dat onschuldige kindjes het goed doen in griezelige clips had ook Skrillex begrepen, toen hij deze clip maakte. Hoewel, zo onschuldig is dit kleine meisje niet. De kinderlokker krijgt hier zijn verdiende loon. See you in hell, sucker!

Metallica koos voor een onschuldig jongetje in plaats van een meisje voor de clip bij hun klassieker Enter Sandman. Misschien moesten we deze achteraan geplaatst hebben in de hoop toch nog te kunnen slapen, maar smeerlapkes als we zijn, laten we de zandman nu al op jullie los.

We hadden hier natuurlijk kunnen gaan voor Marilyn Manson, maar deze jongens zijn in hetzelfde bedje ziek, maar dan nog zieker. Seks, bloed en nazi uniformen en zowat elk cliché uit het horrorgenre samenballen in vijf minuten. Kinderspel voor Dir en Grey.

Op YouTube kom je nogal wat enge fanvideo’s tegen die het moeten hebben van fragmenten uit horrorfilms. Ook Skinny Puppy gebruikte deze tactiek voor deze officiële clip, maar koos wel consequent voor fragmenten die de uiteindelijke films nooit haalden. Dat dat niet was om het shockeffect van die films wat te verlagen, mag blijken uit de compilatie die deze Canadezen ervan maakten. Best nog even wachten voor u gaat eten.

30 oktober 2015
Marc Alenus