#Coulrofobie - The Dead Kennedys - Rambozo The Clown (1986)

#Coulrofobie - The Dead Kennedys - Rambozo The Clown (1986)

Coulrofobie, we hadden de term nog nooit gehoord. Intense angst voor clowns. Wie aan deze fobie lijdt, raakt compleet over de toeren van eender welke clown. Clowns zoals in deze songs.

De vierde en laatste studioplaat van The Dead Kennedys uit San Francisco was een luide aanklacht tegen de heersende Reaganomics en het militaire apparaat. De titel luidde dan ook 'Bedtime For Democracy', een rechtstreekse verwijzing naar de film 'Bedtime For Bonzo', een soort van komedie uit 1951 met Ronald Reagan in een hoofdrol.

Bij het uitkomen van de plaat was de groep al gesplit en ging voorman Jello Biafra de eigenwijze weg. In Rambozo The Clown was het te bespotten rolmodel van dienst uiteraard Sylvester Stallone en de Rambo-reeks, alsook de manier waarop oorlog werd neergezet als een soort van "fun and games". Geweld wordt verheerlijkt en vertolkt door een stoere held die bereid is om alles op zijn weg omver te vlammen.

Een virulente anti-oorlogssong met de bijtende Biafra-humor in een hoofdrol: “Rambozo, Rambozo, Rambozo the Clown /! Hey Rocky, watch me pull a massacre out of my pants / Again?!" 

15 februari 2023
Laurens Leurs