#Coulrofobie - The Beat - Tears Of A Clown (1979)
Coulrofobie, we hadden de term nog nooit gehoord. Intense angst voor clowns. Wie aan deze fobie lijdt, raakt compleet over de toeren van eender welke clown. Clowns zoals in deze songs.
De originele versie is uiteraard van Smokey Robinson & The Miracles uit 1967, een nummer waarin de clown het publiek doet lachen, terwijl hij achter de make-up bittere tranen huilt om zijn overspelige vrouw, een idee dat componist Smokey Robinson haalde uit de Pagliacci-opera van Ruggero Leoncavallo. In 1979 zou het in een ska-versie door The Beat uitgebracht worden en één van de grootste skahits uit die jaren worden.
De band werd in Birmingham opgericht tijdens een golf van sociale onrust en werkloosheid. Schitterende groep die naadloos aansloot en ook tourde met stadsgenoten UB 40, maar ook met The Selecter en al snel opgepikt werd door het 2 Tone-label die debuutsingle Tears Of A Clown uitbrachten. Om de rechten op de zelf geschreven nummers te vrijwaren richtten ze al snel een eigen label op, Go-Feet, met een distributiedeal door major Arista.
Ze trokken de oceaan over om te touren met The Pretenders en Talking Heads, Bowie, The Clash, The Police en R.E.M., maar daar dienden ze de bandnaam aan te passen tot The English Beat, aangezien er in Amerika al een Beat opereerde (die van powerpopper Paul Collins). In 1983 eindigde het Beatverhaal, waarna de spinoffs van de diverse leden nog hoogtij vierden: General Public en Fine Young Cannibals.
Er volgden nog een paar reünies in verschillende samenstellingen in 2003, 2012 en 2016 met zelfs een nieuwe plaat ‘Bounce’, maar het success van begin jaren tachtig keerde niet meer terug.