Couleur Café 2017: Bruxelles arrive!

Voorbeschouwing

Kick-off van het festivalseizoen in hartje Brussel, aan de voet van het Atomium? Couleur Café (30 juni t/m 2 juli) neemt je graag mee!

Of de hitte van de afgelopen dagen de voorbode is van een zonovergoten festivalseizoen valt voorlopig nog af te wachten. Een ding staat alleszins vast: het muzikale menu van Couleur Café oogt erg aantrekkelijk. Het festival presenteert ditmaal geen Macklemore & Ryan Lewis, Selah Sue of Modestep, maar neemt u terug mee naar haar urban roots: minder pop, meer urban, reggae, hiphop en wereldmuziek.

Vrijdag blijdag

Zij die het driedaagse festival meteen stevig willen inzetten, kunnen vrijdag terecht aan de Green Stage voor de performance van één van Nederlands populairste rappers: Ronnie Flex. De Nederlandse rapper scoorde twee jaar geleden met Lil Kleine de monsterhit Drank En Drugs, dat tot vervelens toe werd platgedraaid op zowat alle radiostations. Sindsdien groeide elk nieuw nummer uit tot een hit (denk aan Come Again en Zeg Dat Niet). Voor zijn performance op Couleur Café slaat hij trouwens de handen in elkaar met de liveband Deuxperience. Samen zullen ze ongetwijfeld de nodige Energie in u doen oplaaien.

Later op de avond kan u kennismaken met het Brusselse talent Roméo Elvis, als u hem nog niet kende. Al voor het derde jaar op rij zal de jonge rapper u voorzien van fragiele en surrealistische, doch humoristische rap bruxellois.

Als u na zulke optredens nog voldoende kracht in de benen heeft, kan u nog een kijkje nemen aan de Green Stage. Het trio Birdy Nam Nam zal er de draaitafels weer bovenhalen en u het beste van funk, rock, soul en elektronica presenteren op een manier zoals alleen zij het kunnen. Lang leve turntablism!

Zaterdag katerdag

Op dag twee kan u zich, tenminste als u een erg lange slaper bent, laten wakkerdrummen door het percussiefenomeen Sysmo. Maar liefst dertien percussionisten zullen u energieke, geïmproviseerde (!) percussiemuziek presenteren waardoor u in een mum van tijd wakker bent, al moeten we toegeven dat uw kater er wellicht niet beter op zal worden.

Wanneer u eindelijk bent bekomen van de eerste kater, kan u meteen de basis voor uw tweede leggen terwijl de Antwerpse rapster Coely uw geweten sust met Don’t Care en Celebrate. Aansluitend kan u nog net het laatste stukje meepikken van de chaotische, explosieve en zelfs lichtelijk geschifte Emir Kusturika & The No Smoking Orchestra. Verwacht u aan vijftien minuten knotsgekke zigeunerrock en absurde balkan-brass, aangevuld met een vleugje jazz.

Na een tussenstop voor een heerlijk vettige hamburger - een mens moet af en toe ook eens eten - kan u bij LeFtO terecht voor genre-overschrijdende, dansbare beats om al die calorieën terug te verbranden. Hij schotelt u een perfect uitgebalanceerde mix voor: nu eens trapachtige nummers met zo’n zware bas dat uw hele lichaam ervan zal trillen, dan weer ontspannen soul die u de kans geeft om even op adem te komen. Geen enkel genre is hem vreemd.

Tot slot nodigen The Roots u uit om nog een laatste inspanning te leveren alvorens in uw slaapzak te kruipen. De huisband van 'The Tonight Show' met Jimmy Fallon brengt u dynamische, maar toch intieme hiphopnummers op wereldniveau. Een afsluiter van formaat!

Zondag slotdag

Na twee zware dagen kan u zondag rustig op gang komen met Jungle By Night. De Amsterdamse groep voorziet u van funky jazz en softrock, ideaal om de dag mee te beginnen.

Vervolgens kan u eens langsgaan bij Kery James, die met stevige verses graag zijn ongezouten, kritische mening geeft over de maatschappij en het rapgebeuren. Hebt u nog niet genoeg koffie gedronken om zulke zware thema’s te aanhoren? Gaat u dan gerust langs bij de Amerikaanse singer-songwriter JMSN. Hij brengt u iets minder confronterende, doch herkenbare soul en urban pop. Denk daarbij aan thema’s als innerlijke frustraties, liefdesverdriet en mindfulness, zij het met een melancholisch kantje.

Op de Green Stage kunt u vervolgens Lil Dicky bewonderen. De rapper, oorspronkelijke komiek, vult zijn tekst aan met humoristische toespelingen op dagelijkse situaties en gebeurtenissen en gaat daarbij geen enkel onderwerp uit de weg (denk maar aan het bijna vulgaire Ex-Boyfriend).

Om te bekomen van Lil Dicky’s, om het op zijn zachtst te zeggen, opmerkelijke lyrics, kan u terecht bij de Britse Lianne La Havas. Zij zal voor u poeslieve en hartverwarmende soul, jazz en r&b spelen die door iedereen wel zal worden geapprecieerd.

Voor dé afsluiter van het festival zal u zich uiteindelijk moeten begeven naar de Red Stage. Niemand minder dan Damian “Jr. Gong” Marley, zoon van de legendarische Bob Marley, zal er Couleur Café naar “een hoger niveau” tillen. Neem dat maar letterlijk én figuurlijk, want er zullen ongetwijfeld heel wat zoete wietwalmen hangen. Toch niet zo voor de reggae-vibe? Op de Blue Stage vindt u de onbekende, maar daarom niet minder getalenteerde Batuk. Zij pakken uit met een meer dansbare mix van house, kuduro en techno, aangevuld met sexy zanglijnen van zangeres Manteigna.

Kort samengevat: Couleur Café goes urban (again) en het ziet er verdomd goed uit. Bruxelles arrive!

Alle info rond Couleur Café kan je hier terugvinden.

 

27 juni 2017
Jeroen Poelmans