Couleur Café 2015: des goûts et des couleurs

Achtergrond

De organisatoren van Couleur Café trekken de boodschap van diversifiëring ook door in hun programmatie, waar we nu al een aantal jaren hiphop-, reggae- en dance-acts vrolijk naast elkaar zien staan. Aan geuren en kleuren ook dit jaar geen gebrek op de zes (!) podia. En hoewel de Romeinen al wisten dat daarover niet te discussiëren valt, geven wij eigenzinnig als we zijn toch maar onze persoonlijke keuzes mee.

Arsenal vs. Wyclef Jean

Op vrijdagavond valt rond 21 uur al een eerste harde noot te kraken. Blijf je aan de Titan mainstage hangen om mee te brullen op de bisnummers van Arsenal? Of verkas je snel naar de Univers tent voor de show van hiphoplegende Wyclef Jean? Die eersten zagen we al een tiental keren en stelden nog nooit echt teleur, de laatste stond in 2013 helemaal bovenaan ons verlanglijstje en liet toen toch geen al te beste indruk na. Kiezen voor hem is dus kiezen voor ofwel eerherstel, ofwel een nieuwe ontgoocheling. Hoewel hij sindsdien geen nieuw materiaal uitbracht en we dus wellicht quasi dezelfde show mogen verwachten, geven we de ex-Fugee toch maar het voordeel van de twijfel. Nu staat hij immers veel vroeger geprogrammeerd en in een tent, waardoor we hopen op iets minder bling-bling en veel meer sing-sing.
Wu-Tang Clan vs. Kavinsky

Nog geen uur later staan we alweer voor diezelfde keuze, hetzij nu in een andere omgeving: hiphoplegendes op het hoofdpodium of een electrofeestje in de tent? Na het overlijden van Ol’ Dirty Bastard in 2004 liet Wu-Tang nauwelijks nog wat vermeldenswaardigs los, maar Method Man en de andere overgebleven homies bouwden in de jaren negentig een zodanige reputatie op dat die twintig jaar later nog altijd als een Shaolintempel overeind blijft. Welke rechtgeaarde hiphopliefhebber kan zijn handen in de broekzakken laten zitten tijdens Reunited, C.R.E.A.M. of Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta Fuck With? De rappers moeten dus al behoorlijk stoned zijn om ons het begin van de dj-set van de Fransman te doen meemaken, maar nadat ze ons hun bezwete handdoekjes hebben toegeworpen, maken we sowieso de oversteek. Nu maar hopen dat hij Nightcall tot dan laat liggen.
Busta Rhymes vs. Alborosie

Hiphopfans worden dit jaar echt verwend op Couleur Café, want met Busta Rhymes krijgen we zaterdagavond zowaar nog een derde jeugdheld op ons bord. Al kan ook hij teleurstellen, als we het promofilmpje op de festivalsite bekijken en zien dat hij zijn raps tegenwoordig vooral op platte dancebeats uitspuwt. Wie bij de hond (Sean Paul) slaapt, krijgt zijn vlooien? Bovendien staat hij op die gigantische mainstage, waar we nog maar zelden een goeie hiphopshow zagen. Dan ben je zekerder van je stuk als je kiest voor Alborosie en The Shengen Clan in de Titan. Een rasartiest, een geroutineerde begeleidingsband en tonnen hits, van Herbalist tot Kingston Town en Rastafari Anthem. Een succesformule die ons al meermaals heeft aangetoond dat ze nooit faalt.
Milky Chance vs. La Smala

Zondagavond kun je kiezen voor de pop van de jonge Duitsers van Milky Chance en hun vele vrouwelijke fans aan het hoofdpodium, of je kan die publiekslievelingen helemaal links laten liggen en eens iets nieuws opzoeken. Couleur Café geeft namelijk al jaren een podium aan jong talent uit eigen land; vroeger onder de noemer ‘Wanted!’, tegenwoordig aangeduid met het kwaliteitslabel ‘BE.Focus’. Ook de zes Brusselse rappers van La Smala dragen die stempel, hoewel ze al sinds 2007 bezig zijn en eerder al op Dour stonden. Voor deze thuismatch brengen ze hun gloednieuwe album ‘Un cri dans le silence’ mee onder de arm, waarmee ze op de grote doorbraak rekenen. Wij mochten de cd al beluisteren – de recensie volgt – en kunnen al garanderen: "Ca fait boum!"
SOJA vs. Buraka Som Sistema vs. LeFtO

Het blijft dit jaar wikken en wegen tot het laatste uur. We kunnen er namelijk uit door te skanken met de Amerikaanse reggaesterren van SOJA, nog even de bilspieren los te schudden bij de Portugezen van Buraka Som Sistema, of te bouncen bij een van onze favoriete, nationale dj’s. LeFtO is een van de weinige plaatjesdraaiers die we de voorkeur zouden geven op een liveband, maar onze nieuwsgierigheid naar het Wegue Wegue-moment is te groot. Veel zal afhangen van onze energiemeter op dat moment, want als we er nu onze recensie van de vorige doortocht van Soldiers Of Jah Army op nalezen, lijkt ons dit toch ook wel een prima afsluiter… 
Couleur Café ontvangt op 3, 4 en 5 juli in totaal meer dan zestig acts op de Brusselse Tour & Taxis site. Het verdere puzzelwerk laten we aan jou over, want het volledige tijdschema staat sinds kort online op www.couleurcafe.be.
22 juni 2015
Wouter Verheecke