Couleur Café 2010: zwarte parels in een kleurrijke omgeving

Achtergrond

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juni kun je naar de eenentwintigste editie van het Couleur Café festival in het Brusselse Tour & Taxis, één van de mooiste industriële sites van Europa. Zeker tijdens deze driedaagse, want in het laatste weekend van juni wordt die grauwe fabrieksomgeving ieder jaar voorzien van een prachtige kleurrijke decoratie. Inderdaad, Couleur Café heeft haar naam allerminst gestolen.

Couleur Café 2010: zwarte parels in een kleurrijke omgeving



De fanfares, marktjes en dansworkshops zorgen ervoor dat dit festival is uitgegroeid tot de meest wereldse in zijn soort. Een ander belangrijk ingrediënt - letterlijk dan - dat daartoe bijdraagt, is de indrukwekkende rij met worldfood standjes, waar je streekgerechtjes uit werkelijk alle uithoeken van onze aardkloot kunt proeven. Wie hier op zoek gaat naar een hamburger of een pak friet, blijft tevergeefs op zijn honger zitten.

Enkel de muziek blijft zwart in die anders zo kleurrijke omgeving: met r&b, hiphop, world, afro, reggae, ragga, dub, dancehall, latin, salsa, son, raï, blues en rock wordt de programmering steeds meer eclectisch, maar black roots music blijft de grote gemene deler. We nemen onze muziekatlas er even bij en geven jullie onze aanraders mee.

Vrijdagavond mogen twee landgenoten de aftrap geven van het WK Muziek: Fredy Massamba opent in de Fiesta tent en Selah Sue in de Universe. Bobalicious ft. dj bob - eveneens een Belg - fluit dan weer af in de Dance Club. Ze nemen het op tegen Frankrijk, met soulzanger Ben l'Oncle Soul in de verdediging en hiphoppers Diam's en Suprême NTM in de spits. Verder kijken we vooral uit naar de Mexicaanse zigeunerdeuntjes van Rodrigo y Gabriela en zijn we ook erg benieuwd naar het optreden van Ebony Bones.

Selah Sue wordt op de Couleur Café website de Vlaamse Nneka genoemd, en die krijgen we de dag nadien in hoogsteigen persoon op de Titan mainstage te zien. De Duits-Nigeriaanse neo soul diva was er vorig jaar trouwens ook al bij; toen nog als ster in wording, nu als volgroeid melkwegstelsel. Zaterdagavond sturen Staff Benda Bilili, Femi Kuti en Manou Gallo hun Afrikaanse ritmes doorheen de boxen van de drie verschillende podia, wat je op voorhand kunt gelijkstellen met feest, feest en nog eens feest. We sparen onze bilspieren evenwel best nog wat tot na het vuurwerk, want dan moeten we nog kunnen bouncen op de hiphopbeats van Snoop Dogg en whinen op de reggaevibes van Queen Ifrica en Tony Rebel. De chauvinisten onder jullie blijven zaterdagnamiddag trouwens best wat in de Fiesta tent rondhangen voor de optredens van La Chiva Gantiva, 1060 en Scylla.

Bekendere Belgen op zondag: Baloji en Lady Linn & Her Magnificent Seven, beiden in de Universe tent. Salif Keita (Mali), Systema Solar (Colombia) en Mokoomba (Zimbabwe) zijn leveranciers van uitheemse klanken. Met de annulering van Sizzla Kalonji zag de Belgische reggaemassive weliswaar een grote naam aan haar neus, ogen en oren voorbij gaan, maar in het bijzijn van Nas & Damian Marley, George Clinton en Steel Pulse wordt die zondag toch nog een zalige hoogdag. Vooral die eersten zijn zeker de moeite waard: hun samenwerkingsalbum 'Distant Relatives' wordt nu al als revolutionair beschouwd.

Hierbij weet je ook meteen welke optredens wij alvast op ons plannetje omcirkeld hebben en waarvan je hier na afloop een uitgebreide review mag verwachten.

20 juni 2010
Wouter Verheecke