Couleur Café 2010: binnenlanders op een werelds festival

Achtergrond

Als we hier stellen dat Couleur Café het meest wereldse festival van België is, dan hebben we het natuurlijk niet uitsluitend over die leuke marktjes en eetstanden, maar bovenal over de muziek. We vinden het nogal wiedes dat de organisatie die allochtone klanken vooral in het buitenland opzoekt, maar toch staan er dit jaar ook behoorlijk wat landgenoten op de affiche.

Couleur Café 2010: binnenlanders op een werelds festival



Selah Sue, Baloji en Lady Linn & Her Magnificent Seven hoeven al lang geen introductie meer, maar we willen jullie hier wel alvast even laten kennismaken met die zeven minder bekende Belgen die dit weekend elke dag de Fiestatent mogen openen.

Fredy Massamba (vrijdag - 17.30u), La Chiva Gantiva (zaterdag - 16.00u), 1060 (zaterdag - 17.30u), Scylla (zaterdag - 18.45u), La Fanfare du Belgistan (foto) (zondag - 16.00u), Rootman J & the Zionyouth Crew (zondag - 17.30u) en Primitiv (zondag - 22.45u) zijn allemaal muzikanten die hun plek op de affiche verdienden via de Wanted!-oproep waarmee het festival elk jaar een podium biedt aan nog relatief onbekend nationaal talent.

Fredy Massamba hoeft niet ver te reizen tot de Brusselse Tour & Taxissite. De zanger is geboren in Congo, maar woont nu al even in onze hoofdstad. Hij verdiende zijn eerste strepen in samenwerkingen met o.a. Zap Mama, Bilal, Mos Def en The Roots, maar vorig jaar bracht hij zijn eerste soloalbum 'Ethnophony' uit. Hierop laat hij zowel zijn Afrikaanse als zijn Europese gezicht zien in een mengelmoes van soul, hiphop, funk en Afrikaans gezang.

Op zaterdag krijgen we drie binnenlandse acts achter elkaar in die Fiestatent, te beginnen met La Chiva Gantiva. Dit is eveneens een Brussels ensemble, dat echter vooral uit Colombianen is samengesteld. Hun muziek is dan ook vooral geïnspireerd door Afro-Colombiaanse muziek, verrijkt met modernere invloeden uit soul en rock. Zo heeft de band een geheel eigen geluid ontwikkeld, dat in 2009 werd vastgelegd op de EP 'Apretao'.

De volgende in de rij komt ook al uit die Brusselse rand. 1060 (spreek uit: 'Ten Sixty') is een achtkoppige bende die met haar groepsnaam ook meteen haar woonplaats verklapt: dat is namelijk de postcode van Sint-Gillis. De stem van zangeres Joy Simar doet denken aan een brave versie van Joss Stone, maar live zal die misschien net iets ruiger klinken. Het full album 'Fortunella' (2009) heeft ons alvast voldoende benieuwd gemaakt. Wie er niet bij kan zijn op Couleur Café krijgt volgende maand trouwens een herkansing op Polé Polé Gent.

Met Scylla krijgen we tenslotte ook onze portie Franstalige hiphop voorgeschoteld. Dit lid van OPAK stond in 2004 al met dit collectief op het podium van Dour, maar bouwde tezelfdertijd ook een solocarrière uit. Vorig jaar vereeuwigde hij vijf eigen nummers op de cd 'Immersion' en in datzelfde jaar won hij 'Concours de la Musique'. En yep, ook Scylla is een Brusselaar.

We vliegen er op zondagnamiddag meteen stevig in met de vijf blazers en twee percussionisten van La Fanfare du Belgistan. Met hun uitgebreide verzameling van klassieke en exotische instrumenten (sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon, trompet, sousafoon, derbouka, tupan, karkabas, guembri enz.) brengt de fanfare de meest excentrieke geluiden en eclectische ervaringen tot stand. Ze vertrekken bij jazz, gaan over naar Balkan en brengen ons via Marrokaanse Gnawa uiteindelijk ook in de ban van de Oosterse muziek.

De Limburgse Zionyouth Crew heeft momenteel de best gevulde Myspace-agenda van alle Wanted!-artiesten, met zowel kleine festivalletjes in de eigen provincie als enkele buitenlandse bevestigingen. Samen met de Afrikaanse frontman Rootman J stonden de elf rastamannen en -vrouwen vorige vrijdag overigens nog in de Beneluxfinale van de grote 'European Reggae Contest', wat nog wel meer deuren kan openen. Hou hen in de gaten!

Primitiv is de vreemde eend in de bijt. Deze Brusselse human beatboxer staat zondagnacht in het voorprogramma van Wax Tailor en is daarmee de laatste Belg die we dit jaar op Couleur Café aan het werk kunnen zien. Vorig jaar werd hij nog de officiële vice-wereldkampioen in een online wedstrijd op YouTube, en dit jaar gaat hij als Belgisch kampioen door het leven. In zijn fifteen minutes of fame produceert hij een wervelwind van hiphop-, electro-, dubstep- en drum'n'bassgeluiden, enkel en alleen met zijn eigen stem en een micro. „Just me and my voice". Beat that, Tom Dice!

22 juni 2010
Wouter Verheecke