Congo Natty - Jungle Revolution In Dub

Achtergrond

Met Congo Natty (één van de vele aliassen van de in 1965 in London geboren Michael West) dompelen we ons onder in de wereld waar jungle, reggae en dub de dienst uitmaken. West, die ook nog door het leven gaat als Rebel Mc aka Mikael Tafari, stelt ondubbelzinnig dat meer dan wat anders het dubgeluid zijn jeugd muzikaal vorm gegeven heeft. Verslaafd was hij, naar eigen zeggen, aan de machtige dubtunes, die door de grote speakers uit de vele dancehalls kwamen. De hevige bassen vibreerden zo doorheen zijn hele lichaam, een kick waar hij nooit afscheid van kunnen nemen heeft.

Het originele album (uit 2003) verwierf een haast legendarische status hetgeen veel te maken had met de rijpe tijdsgeest: de innovatieve mix van jungle, soul en politiek protest sloeg aan. ‘Jungle Revolution’ was het geluid van een man die aan de slag ging met de vibrerende bassen uit zijn jeugd en daar iets genrebepalends mee deed waardoor bijvoorbeeld dubstep kon ontstaan. Daarnaast was jungle ook het nieuwe geluid achter een beweging die de mechaniekjes van het systeem kritisch in vraag stelde.

Het is dan ook met gepaste trots dat Big Dada (het label van onder meer Young Fathers) ‘Jungle Revolution’ een nieuw jasje heeft laten aanmeten en het album heruitgeeft. Niet echt een verrassing want jungle heeft altijd ergens wel een organische connectie met reggae gehad.

Congo Natty wil dat muzikale erfgoed, die muzikale roots eer bewijzen en doet dat aan de hand van samenwerkingen met oudere en nieuwere dubpioniers. Bij het overlopen van de tracklist stellen we vast dat Tafari voor inspiratie en samenwerking niet alleen naar het thuisland UK gekeken heeft (iemand als Adrian Sherwood bijvoorbeeld, maar evenzeer tracks als UK All Stars In Dub of London Dungeons Dub) , maar ogen en oren wijd open zet en de wijde wereld in zijn project betrekt (Mungo HiFi uit Glasgow, de hongaarse dj Madd, etc). Er werd daarnaast ook grote zorg besteed aan een goed gebalanceerd evenwicht tussen jong en oud. Zo horen we zowel aanstormend dubtalent (Hylu en Jago, maar ook Joe Ariwa, de zoon van Mad Professor en Young Warrior, Jah Shaka’s zoon) als oudere dubwijzen (Perry, Sherwood, Mad Professor himself,…).

Zo mag bijvoorbeeld de knettergekke visionair Lee Scratch Perry (jah jah, alweer een brandje in de studio maar ook en vooral een nieuwe release met ‘Pura Vida’), de Intro voor zijn rekening nemen.

Daar waar het originele album uit tien tracks bestond, vinden we op ‘Jungle Revolution In Dub’ maar liefst zestien tracks terug. Het album werd netjes gestructureerd in twee; een deel waarop de originals een dubby remix krijgen naast een handvol extra’s waarop vooral de nieuwelingen vrij spel krijgen om een aantal nummers naar eigen hand te zetten.

Sukh Night mag met zijn synths op heerlijke wijze Get Ready VIP Dub opvuren en iets verder wordt de dubrevolutie toegelicht (Revolution In Dub door Dj Madd, Rebel Tuff Like Tuff Gong Dub door Joe Ariwa). Naast de onbetwistbare dosis streetwijsheid, is er ook veel spiritueel positivisme. Dat bewijst een nummer als Nu Beginningz dat zowel door Jinx In Dub als Mungo HiFi geremixt werd.

Net zoals het originele album blinkt dit album uit in consistentie en afwerking. Tafari steunt hierbij op een vaste crew (hij werkte in het verleden bijvoorbeeld al met Sherwood en co samen), maar neemt ook jong talent onder zijn hoede. We kunnen alleen maar zeggen: the revolution will be dub.

3 maart 2016
Philippe De Cleen