#ConcertOntmaagd - The Machines - Money In My Wallet (1980)

#ConcertOntmaagd - The Machines - Money In My Wallet (1980)

We blikken vlotjes ongeveer veertig jaar terug in de tijd en kijken welke eerste concerten ons als vijftien- tot zeventienjarige de oogschellen deden afvallen, de oorstoppen wegknallen en ons definitief op weg zetten naar een zogenaamd “life of music”.

Dit was zo ongeveer de allereerste single die wij ooit kochten in Fonosjop Kludde in Bree. En even later was ook dit stadje verantwoordelijk voor een eerste festivalherinnering: het Breekendfestival in 1981 (inkom: honderdvijftig Belgische franken) in de sporthal van het Sint-Michielsinstituut met uitsluitend Belpopcoryfeeën (Clown, Jo Lemaire & Flouze, De Kreuners en The Machines).

Na het optreden van The Machines waren we stiekem naar de achteruitgang van de sporthal geglipt om een glimp op te vangen van de Gentse helden die naar ons aanvoelen net een weergaloos optreden ten beste hadden gegeven. Die glimp werd een onverwachte, bijzonder hartelijke ontmoeting, waarbij onze “helden” ruim de tijd namen om met ons, banale garnalen van zestien, uitgebreid van gedachten te wisselen over belangwekkende onderwerpen als punkrock, The Undertones, Costello en de badge van The Cure, die op onze vest was gepind. Het maakte zwaar indruk op onze prille tienerbreinen dat die voorname mannen ook maar een nanoseconde tijd voor ons over hadden.

Achteraf, vele jaren later, hebben we zelf de cirkel rond gemaakt door Machines-voorman Paul Despiegelaere in onze “Romeinse entourage” op te nemen als producer van drie van onze albums. Machtig mooie tijden en dozen vol onvergetelijke momenten.

Money In My Wallet was de debuutsingle in een productie van Jean-Marie Aerts (wie anders), die de hang naar Talking Heads, die ze ook op de finale van de Rock Rally geëtaleerd hadden in de Ancienne Belgique, perfect wist vast te leggen. Gaandeweg zouden the Machines de Talking Heads-mantel afgooien en de hang naar de Fab Four expliciet beginnen tonen. We missen hem nog altijd heel hard, onze Paul “Mellow” Despiegelaere.

3 december 2022
Laurens Leurs