#ConcertOntmaagd - Schmutz - Straight From The Heart (1983)

#ConcertOntmaagd - Schmutz - Straight From The Heart (1983)

We blikken vlotjes ongeveer veertig jaar terug in de tijd en kijken welke eerste concerten ons als vijftien- tot zeventienjarige de oogschellen deden afvallen, de oorstoppen wegknallen en ons definitief op weg zetten naar een zogenaamd “life of music”.

Hier stonden we heel dichtbij, want we waren allemaal van Neeroeteren. Meer nog, we deelden ook nog eens een pingpongclub.

Het zal 1982 geweest zijn in feestzaal Bambi in Neeroeteren, toen we met ons prille groepje The Screen het voorprogramma deden van Schmutz die toen al iets minder pril waren en al behoorlijk gerodeerd gestaag op weg leken naar nationaal succes. Het optreden was ten voordele van TTC Bambi, de tafeltennisclub waarvan we bijna allemaal spelend lid waren, zowel ondergetekende als broer-bassist bij the Romans Chris, Schmutzers Carlo en Guy Peeters en Jos Claessens.

In de eerste helft van de jaren tachtig brak Schmutz door en toerde op grote(re) schaal. Vanaf 1988 was het onze beurt met The Romans om op grote schaal te toeren en te genieten van landelijk succes. We zijn elkaar altijd blijven volgen en intens voor elkaar blijven supporteren, maar zijn, na die ene keer in 1981, nooit meer samen op een affiche beland. Tot we, compleet onverwacht, in 2018, welgeteld zevenendertig jaar later in JH Fuego in Maaseik op vrijdag 9 november alsnog de bühne mochten delen, helden van weleer, maar vooral dikke vrienden

Straight From The Heart was de debuutsingle en dat betekende destijds nogal wat in ons Neeroeteren. Popgetinte wave met de obligate synthklanken en bakken reverb en compressie op de gitaren. We gingen ze nog bij Carlo en Guy aan huis kopen, want de winkels volgden toen nog (helemaal) niet om dan stilletjes de repetities te volgen in de kelder van discotheek/jeugdhuis Bambi. Alles was toen Bambi in Neeroeteren.

30 november 2022
Patrick Van Gestel