#ConcertOntmaagd - Front 242 - Take One (1981)

#ConcertOntmaagd - Front 242 - Take One (1981)

We blikken vlotjes ongeveer veertig jaar terug in de tijd en kijken welke eerste concerten ons als vijftien- tot zeventienjarige de oogschellen deden afvallen, de oorstoppen wegknallen en ons definitief op weg zetten naar een zogenaamd “life of music”.

Om de week van eerste concertervaringen af te sluiten gaan we voor één van de belangrijkste exportproducten uit onze Belpopcatalogus. Vanuit Brussel de wereld veroverd, maar dan wel via een omwegje in JH De Pungel Bree in het prilste begin (1982).

JH De Pungel had een gezonde voorkeur voor "all things alternative" (helemaal in de geest ook van het Breekendfestival, dat ook niet vies was van enige wave) en de prilste versie van Front 242 was die met de grote bandrecorder (inclusief twee grote spoelen) centraal op het podium, geflankeerd door kortgeschoren, wild om zich heen slaande dienstplichtigen in camouflagekleren en achter de mengtafel nog een extra muzikant, Daniel Bressanuti, die zowel de mix als de extra toetsen voor de discrete rekening nam.

Die bewuste zaterdagavond in 1982 werd weer als vanouds van jetje gegeven en werd er gemosht dat het een lieve lust was. Uiteraard stonden wij op de eerste rij. Tot plots een DI-box (de koppeling van bandrecorder met p.a.) op de rechterspoel viel en die tot stilstand werd gebracht, terwijl de linkerspoel netjes bleef doordraaien en de band feilloos de muziek speelde, waarna de band tegen de grond ging, vermits de rechterspoel niet meer meedraaide.

Wij gesticuleerden met brede armgebaren naar zangers Richard 23 en Jean-Luc De Meyer dat de band van de recorder de grond op flikkerde, maar zij interpreteerden die waarschuwingsgebaren als extra enthousiasme, waarna ze nog wilder om zich heen begonnen te slaan. Aan het eind van het nummer merkten ze te langen leste dan toch op dat de band als een bord spaghetti op de podiumvloer was terechgekomen en werd bij wijze van time-out op de ouderwetse handmatige manier de band netjes en voorzichtig door de woest ogende paramilitairen op de spoel gedraaid en het commandofunfest weer van start kon gaan.

Vroegelektronica, het had zo zijn charmes en beperkingen. Front 242 in JH De Pungel in Bree, anno 2022 klinkt het onwaarschijnlijk, in 1982 was het heel gewoon.

4 december 2022
Laurens Leurs