Compro Oro - Lalibela

Inlandse Maatjes

Compro Oro - Lalibela

Compro Oro is de weg kwijt, maar niet heus.

Is het dat circulatieplan van Gent? Nee hoor, de mannen van Compro Oro namen altijd al eens graag een omweg van Gent over Cuba of Ethiopië. Dat was al zo op ‘Transatlantic’, het debuut waarop ze Cal Tjader eerden, en ook op de ep ‘Bombarda’. En dat zal op het aankomende album ‘Suburban Exotica’ (uit in oktober) niet anders zijn.

Daarvan getuigt de eerste single Lalibela waarin dat vleugje Cuba nog altijd in te horen is. Geen wonder, want ‘Mambo Sinuendo’ van Ry Cooder was het baken waarop het vijftal zijn kompas richtte en niemand minder dan percussionist Joachim Cooder (jawel, zoon van!) kwam langs om percussie en mbira te spelen op twee andere tracks. Dat Cooder zich amuseerde, blijkt uit zijn uitspraken: Cooder: “I had a great time playing on this record. Compro Oro blends together so many interesting rhythms and styles that I never knew what was coming next. I like to work that way.”

Maar er zijn ook Oosterse klanken te horen en de mannen verklaren zelf hoe dat kwam. Wim Segers: “Dankzij Bart Vervaeck (gitaar/ pedal steel) en saxofonist Nathan Daems (Black Flower) ontdekte ik de Arabische en Turkse muziek. Ik leerde mijn eigen buurt te omarmen. Als je in dit deel van Gent woont, behoren Oosterse ritmes nu eenmaal tot de beat van de straat". Vervaeck: “We weten wel dat wij geen Cubanen of Marokkanen zijn, maar we zeilen nu eenmaal graag van de ene kust naar de andere, op zoek naar onze eigen plek.”

Waar Compro Oro die plek vond, ontdek je in deze door Dijf Sanders geproducete en dus tegelijk interessante als dansbare single.

foto: Athos Burez

14 juni 2019
Marc Alenus