Column - Waar zit de gelijkheid bij Electric Picnic?

Column - Waar zit de gelijkheid bij Electric Picnic?

Op zondag 8 maart kwamen we nog eens extra op voor de gelijke rechten van vrouwen wereldwijd. Op 11 maart maakte het uitverkochte Electric Picnic de line-up bekend. En dit kon rekenen op enige kritiek. Is die kritiek gerechtvaardigd? Beslis voor jezelf.

Van 4 tot 6 september 2020 vindt in Ierland Electric Picnic plaats. Het festival staat ervoor bekend om reeds uitverkocht te zijn nog voor zelfs maar een deel van de line-up bekend is. Weinig festivals doen hen dit na. Alleen kwam er dit jaar nogal wat kritiek op die line-up. De grootste reden: de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten is nog nooit zo buiten proportie geweest.

In totaal staan er dit jaar meer dan vijftig acts (solo of groep) op de affiche. En minder dan de helft daarvan bestaat uit vrouwelijke artiesten of volledig vrouwelijke bands. Bij enkele andere groepen zit een vrouwelijk lid, hetgeen voor sommigen het evenwicht enigszins herstelt. Maar laat ons eerlijk zijn: dit is niet echt hetzelfde. Komt daar ook nog bij dat de vijf headliners volledig mannelijk zijn.

In tijden waarin de strijd voor gelijkheid van vrouwen op alle vlakken zo uitgesproken aanwezig is, roept deze ongelijke verdeling zeker vragen op. Waar we bij andere festivals vaak zien dat er extra moeite wordt gedaan om ook vrouwelijke artiesten een platform te geven, lijkt het wel alsof Electric Picnic een andere weg inslaat; een weg die lijkt terug te keren in de tijd en waarbij de vrouw als het ware opnieuw wordt onderdrukt.

Zal dit een fenomeen worden dat ook andere festivals overnemen? Of heeft Electric Picnic ‘geprofiteerd’ van het feit dat het festival reeds maanden geleden was uitverkocht? Voor zover ons bekend, hebben die organisatoren tot nu toe nog steeds geen reactie op de gegeven kritiek naar buiten gebracht.

En wat vindt u?

15 maart 2020
Marjolein De Smet